Entri Terkini Yana Yassin

Recent Post no Thumbnail by Bina Blog

Trip to KOREA | Seoul , Geongbokgung Place & Han River

Assalammualaikum *__*,


Ada lagi kisah KOREA yang YY blum citer rupanyer. Sehari sebelum berangkat pulang ke Malaysia. Kami di bawa oleh John pusing2 ke Bandar Seoul. Kebetulan Korea tengah Public Holiday sempena Chuseok (As a celebration of the good harvest, Koreans visit their ancestral hometowns and share a feast of Korean traditional food.)


Memula tue kitaorang gi semula ke Namdaemon untuk membeli mana-mana barangan yang mahu dibeli ( nak perabih duit yang ada. Tapi kegeraman jugak lah, maklum lah datang time Korea duk beraya sakan, so kedai mmg majoriti nyer tutup. Jadi hajat nak membeli sakan tue memang tak kesampaian. Kedai Korean Silk pun kitaorg x jumpa. Dapat beli sotong kering je ( sedap giler wei, makan camtue ja ).


 Di sekitar Bandar Seoul

 Geongbokgung Palace

Besar Palace nieee


Dalam Train

Korail - Korean Train


Kemudian kitaorang di bawa ke Geongbukgong Palace. Dari Namdaemon kitaorang jalan kaki ja, jauh jugak tapi x terasa pun. Indah nyer bandar Seoul, bersih sangat. Sampah susah jumpa, tong sampah pun susah nak nampak.


Masa nie, kaki kelenguhan jangan cakap lah. Besar seh Palace nie, mana larat nak jalan semua. Masa sejam pun rasa macam lama giler sebab kaki dah x larat nak berjalan. Then kitaorg naik train ke Han River. Tempar Reakreasi yang sangat- sangat chantek,rasa nyer nie tempat pengambaran drama "Stairway to heaven" kot. Tempat nie sangat sesuai melepaskan stress, sangat menyejukan hati dan masih penuh dikerumuni pengunjung walaupun dah malam. Thanks to John, dapat jugak merasa naik train ke Han River.





@ Han River


 
Balik tue kami semua balik naik teksi. X larat nak jalan dah. Membayangkan rumah atas bukit tinggi, x sanggup rasa nyer nak mendaki. Puas jugak duk tunggu teksi, maklum lah orang tgh cuti raya kan. Nasib baik John ada, teksi korea nie xmo amik Foreigner sebab diowng x tahu cakap omputih. Tue pun John tolong cakap kan, then baru kitaorg naik. Dan kebanyakkan Teksi x tahu umah Kedutaan Malaysia, puas jugak John nak menerangkan jalan.


* Terima Kasih banyak John, bawak kitaorg jejalan. Dalam sehari merasa naik bus, naik train dan naik teksi. Betul2 berjalan nama nyer tue.



John u'r the Best.



~ sape John. John adalah pembantu peribadi, merangkap pembantu rumah di rumah duta besar Malaysia kat Korea ( Pak Kocik ). John nie orang Myanmar, tapi pandai berbahasa melayu dan korea. Yang paling best tentang John, peramah dan pandai masak. Masakan John semua sedap2 terutama Laksa. Wowww, sampai sekarang YY masih terkenang2 laksa John. 





Nie di antara Kisah - Kisah YY di KOREA.



Kisah KOREA 1 < SINI >

Kisah KOREA 2 < SINI >

Kisah KOREA 3 < SINI >

Kisah KOREA 4 < SINI >

Kisah KOREA 5 < SINI >

VIDEO di KOREA < SINI >











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Yana Yassin Designed by Ms.Azhafizah