Entri TERKINI Yana Yassin

Recent Post no Thumbnail by Bina Blog

Diari Seorang Ibu : Dah pandai membebel ,…


Assalammualaikum,


En. Suami sekarang outstation lebih kurang seminggu . Tinggal lah YY berdua dengan Qaireen . Sebabkan teknologi dah canggih , bila free jer En. Suami mesti buat video call. Nak borak ngan anak, ngan ibunya tak heran pun . Sentap tau . Gedixs lah nak sentap bagai kan .



Video call

 Bla,...Blaaaa,... Blaaa...



Kemain tau Qaireen dah pandai borak . Membebel bahasa baby . Yang Abah nya melayan jer lah . YY memang dah hari – hari duk melayan dia . Ada jer benda nak borak , sampai muncung – muncung bibir. Alahai, bijak sungguh anak ibu ngan abah kan . Kekadang borak sampai gaduh- gaduh . Hahhahaha, nampak ibu plak drama queen . Konon tak puas hati ngan citer Qaireen .




P/S : Seronok tengok ragam anak .




Excident daaaa,…


Assalammualaikum,



Last week YY ada Food Review kat Shah Alam yang nak kena attend . Food Review kul 12.30tgh, so dalam pukul 11.00pagi YY keluar rumah . Bawak ibu ngan Qaireen . Masa keluar Qaireen tido, so ibu pakai Baby Wrap untuk Qaireen .



Dalam perjalanan, lalu Federal Highway benda yang tak di jangka jadi . YY excident langgar kereta depan . Masa tue terkejut giler. YY terus tengok anak kat sebelah . Nasib lah Qaireen dalam bedung ibu . Semua gegara kete depan break emergency , YY plak tak sempat nak break habis cium bontot kete Vios. Ya Allah, masa nie YY siap menggigil kot . Terkejut giler . Dah ler kat lane paling kanan . Jadi dari  berbincang kat tgh jalan dalam panas, kitaorang decide ke bus stop kat stesen LRT Putra Universiti .



YY bawak gak kete dengan berbunyi bagai sebab bumper terlekat kat tayar masa nak ke bus stop tue . Jadi bila bawak kete tue ada bunyi kuat gak lah . Lepas bincang kitaorang decide nak buat report jer , tapi dedua blur nak pi balai mana . Oh lupa nak citer , kete Vios yang YY langgar tue seorang perempuan Cina . Lebih kurang baya YY jer . Dia siap call kenalan nak tanya pi balai mana . Dan YY pun tanya pegawai kat opis nak pi balai mana. Semua duk cakap pi  balai PJ. Tapi YY macam was – was plak nak ke balai PJ, rasa cam jauh plak . Lagi satu kang tak memasal kena pi sana sini kalau silap tempat.



Kemalangan Claim Insurance

Kereta yang YY langgar



Yang geramnya, saat genting nie lah call En. Suami tak angkat . Haissshhh, time camnie pulak dia x dapat dikesan . Lepas sejam camtuee, baru En. Suami call balik. Punya lah dia terkejut , tapi awal – awal lagi YY dah bagitau semua selamat , kereta jer teruk . Bila YY tanya nak kena g balai mana , En. Suami pun tak sure. Then pemilik Vios kata bukan PJ, dia dapat info kena pi balai kat KL. Cuma dia tak pasti kat mana.



Kemalangan Claim Insurance

Nak tertanggal dah bumper



Kemalangan Claim Insurance

Part nie yang melekat kat tayar tue.



Tak lama lepas tue, En. Suami call balik bagitau abang ipar bagi tau suh g Balai Polis Trafik Jalan Bandar . Allah, punya lah sengal YY boleh tak terfikir balai Jalan Bandar tue. Tapi, nak pi camne sebab bumper melekat kat tayar . YY berusaha duk tarik tapi kederat perempuan mana nak daya . YY call pakcik mintak tolong. Sebab dia tak jauh pun dari tempat kejadian . Dia datang , kepak kan bumper sekejap jer dah ok x melekat dah .




Then kitaorang sesama pi Balai Jalan Bandar buat report . Kalau ikut kes , comfirm lah YY yang salah sebab langgar belakang kan . Nak buat camne, benda dah nak jadi . Nasib kami tak apa – apa . Kereta jer lah nak kena hantar bengkel . Nasib lah ada dapat kete ganti sementara kete di repair . Kalau tak , mahu patah kaki . Sebab itu jer lah kenderaan kami laki bini .



Tak jadi lah YY ke Food review , tapi sempat lagi YY ke Event lain yang YY dah janji lepas tue . Tak sangka ramai betul peminat masa kat Balai Trafik . Orang insurance , Orang Bengkel duk ikut jer YY . Semua nak offer service memasing . Sampai kan YY ke Toilet pun diorang sanggup tunggu depan toilet . Seriau gak . 





P/S : Lepas Excident , macam ada risau bila bawak kete .



Diari Seorang Ibu : Qaireen Drama Queen


Assalammualaikum,



Kejap jer rasa Nur Qaireen Iman dah masuk 2 bulan setengah . X lama dah ibu dia nak naik keje dah . Memula rasa cam lama jer cuti bersalin 3 bulan . Tapi sebenarnya kejap bebenor . Sebenarnya nak citer pasal cucuk 2 bulan . Qaireen dah mula dengan perangai drama queen nya.



Ok, dulu cucuk sebulan buat kat KK Kajang. Maklum lah berpantang kat sana kan . So, bila cucuk 2 bulan nie kena buat kat KK Sri Rampai  sebab dah balik ke pangkal jalan . Dapat appoinment kul 10.00pagi . Oleh sebab abahnya Outstation, YY angkut ibu temankan . Sampai jer , kena lah daftar dulu . Sekali kaunter daftar tanya surat beranak . Alamak , masalah tul . YY lupa bawak . So, balik rumah kejap tinggal kan Qaireen ngan ibu untuk amik Surat Beranak . Maklum lah, My Kid tak siap lagi .



Cam biasa lah, kalau kat KK . Appoinment jer kata jer 10.00pagi . Pukul 12.30tgh baru nama Qaireen di panggil untuk timbang . 2 Bulan berat Qaireen 4.9kg. Ok lah tue kan , naik sekilo dari timbang sebulan dulu . Lepas tue tunggu lagi . Dalam setengah jam camtue baru jumpa nurse. Bila dah di interbiu semua, maklum lah pestime kat KK Sri Rampai , so banyak lah soalan kan baru nak cucuk.



Cucuk Baby 1 2 3 bulan di Klinik  Cucuk Baby 1 2 3 bulan di Klinik

kemain mengadu apa lah tue, tau lah abah baru balik keje.



Sebelum cucuk , nurse check suhu dulu . Sebab dah di beri amaran awal  yang cucuk 2 bulan akan buat baby demam. Jadi, xnak lah baby yang demam, di cucuk kang melarat pulak . Nak jadi citer suhu Qaireen 37.2 . Suhu tue dah tanda – tanda demam. Kesimpulan nya tak boleh lah nak cucuk . Nurse bagi date lagi 2 minggu untuk datang cucuk sahaja . So, tarikh untuk cucuk 3 bulan terpaksa lewat sikit lah kan .



Balik rumah memang YY x puas hati lah kan . Sebab rasa nya macam Qaireen tak demam . Dah ler nurse siap bagi ubat demam, tak berani pulak YY nak bagi Qaireen minum . So, YY check balik suhu Qaireen .Dan hasilnya 36 . Amboiii, drama sangat kan anak ibu . Punya takut nak kena cucuk sampai suhu naik . Nak tak nak , terpaksa lah tunggu lagi 2 minggu untuk di cucuk . Harap masa tue , Qaireen sihat .



Cucuk Baby 1 2 3 bulan di Klinik  Cucuk Baby 1 2 3 bulan di Klinik

Gaya bebas , tido pun kemain lasak.



Memang Qaireen sekarang banyak lakonan . Antara nya nangis kuat – kuat sebab nak kita angkat dia . Bila pegang kemain lagi diam, siap boleh gelak – gelak lagi . Now YY memang dah boleh baca tangisan drama dia atau memang betul – betul sedih . Ragam Qaireen memang buat YY senyum, macam tengok diri sendiri plak. Hahhahahaha.





P/S : Ye ke cucuk 2 bulan baby akan demam ??





Diari seorang ibu : Tahnik @ Belah Mulut Qaireen


Assalammualaikum,


Korang tau tak apa tue Tahnik . Bahasa kampungnya belah mulut . YY memula tak tau gak , tapi lepas dengar ceramah baru YY tahu apa itu Tahnik . Tahnik ataupun belah mulut merupakan satu amalan sunnah Nabi saw yang sunat dikerjakan ketika seseorang anak itu lahir.


Pada asasnya, bayi yang baru dilahirkan akan disapukan pada lelangit mulutnya sedikit buah kurma yang direndam dalam air zam-zam . Ia boleh dilakukan oleh ibu bapa kanak-kanak itu atau dibawa ke rumah orang-orang yang dianggap soleh untuk ditahnikkan, kerana anak-anak yang lahir di zaman Nabi Muhammad saw membawa anak-anak mereka itu kepada Nabi saw untuk ditahnik oleh baginda.

Di antara hikmahnya ialah:-

  • menguatkan lidah dan mulut dan bersedia untuk menyusu.
  • dan dapat mengambil berkat dari orang-orang yang soleh mudah-mudahan kanak-kanak itu akan turut menjadi orang soleh apabila dia dewasa.

Ia sunat dilakukan dengan buah kurma kerana mengikut amalan Nabi saw dan jika tiada buah kurma boleh digantikan dengan makanan-makanan lembut yang manis. Elakkan menggunakan makanan yang dimasak.



Tahnik @ Belah Mulut

BFF yang datang ke Majlis Kesyukuran untuk Qaireen



So, YY memang dah berniat nak buat Tahnik bila baby dah lahir . Alang – alang ibu nak buat kenduri , tumpang lah sekali . Lagi pun , ibu yang tak tau pasal tahnik beria citer kat YY ada ustaz nak Tahnik kan Qaireen . Eh, macam tau – tau jer . Ibu siap tanya YY lagi tahnik tue apa , maklum lah zaman kitaorang kekechik dulu mana nak ada .




Masa ustaz duk tahnik kan Qaireen , ramai betul penonton. Rupanya ramai dikalangan jiran – jiran dan sedara – mara sendiri tak pernah tgk amalan Tahnik nie . YY pun teruja gak . Dengan menggunakan kurma , madu dan air zam – zam yang di masukkan ke dalam mulut baby . Sambil tue ada lah doa yang ustaz baca , siap sebut nama baby lagi .



Video ustaz Tahnik kan Nur Qaireen Iman


Abah lah yang pegang Qaireen, di tonton oleh pakcik – pakcik cilik Qaireen



Tahnik nie seelok-eloknya dilakukan oleh orang alim atau ustaz . Lagi bagus kalau tak merokok . Yer lah , kalau korang tengok video yang YY rakam masa Qaireen di Tahnik, mesti korang faham maksud YY . Lepas Tahnik kan Qaireen, ada beberapa pakcik mintak ustaz buatkan pada cucu diorang . Kebetulan pulak kawasan rumah YY memang ramai gak yang baru bersalin .



Tahnik @ Belah Mulut



Masa YY kat ward masa lepas bersalin kan Qaireen , orang katil depan YY awal – awal lagi dah tahnik kan baby nya . Ada sorang Ustaz nie siap datang kat hospital lagi . So, lepas nie boleh lah korang tahnik kan baby korang kan .




Tahnik @ Belah Mulut

Adik Bongsu YY , First Time dukung Baby Smile




p/s : adakah sebab bertahnik, Qaireen kuat betul membebel sekarang . Walaupun x faham bahasa baby .
JOM KURUS KLIK3
How to Gain 5kg in 10 Weeks Banner

BlogMalaysia.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© Yana Yassin All Rights Reserved