Entri Terkini Yana Yassin

Recent Post no Thumbnail by Bina Blog

AltheaTurns1 | Birthday Shoutout !!!!!!

Assalammualaikum,


Selamat Hari Lahir Althea ,...!!! Moga lebih berjayaaaa.

Haaa,.. mesti korang nak tau sape Althea kan ???

Althea adalah satu online shop yang memasarkan produk daripada korea. Buat peminat kosmetik dari korea , korang tak yah nak pi korea bagai . Beli jer online. Pilih ,.. pilih . Buat bayaran . Barang akan dihantar direct dari korea ke pintu rumah korang . Mudah kan . 


Diam tak diam dah setahun usia Althea . Kejap jer masa berlalu . Semoga lebih berjaya di masa akan datang . Pasarkan produk korea yang best lagi murah . Gitueeee. Nak murah sesajo . 


AltheaTurns1 | Happy Birthday Althea


Paling seronok , YY dapat deco party kid sendiri sempena dengan ulang tahun Althea yang pertama. Serba pink uolsss. Rasa cam mak buyung comel sangat niee. Dengan topi , siap belon bagai . Terus rasa macam nak buat party ulangtahun . 


AltheaTurns1 | Happy Birthday Althea




Sempena ulangtahun Althea yang pertama nie . Memacam benda menarik untuk korang yang Althea nak bagi . Korang berpeluang untuk mendapatkan :-



  • Limited Edition Birthday Box + DIY Party Kit
    For orders placed on 20/7 onwards. While stocks last.

  • Free Goodies for first 1,500 shoppers
    Full size beauty products. While stocks last. 

  • Birthday Giveaway. Pick 3 Top Sellers for 100% REBATE! Rebate will be credited into your account. 

*Hanya 1,500 shopper yang terawal sahaja berpeluang mendapatkan goodies gift special dari Althea. Jadi, jangan lengah-lengah masa lagi terus terjah website Althea!


AltheaTurns1 | Happy Birthday Althea




Dalam kotak pink Althea tu nanti ada terselit sekali DIY Party Kit tau! 


AltheaTurns1 | Happy Birthday Althea



AltheaTurns1 | Happy Birthday Althea




So, jangan lupa join #AltheaTurns1 Instagram Contest dimana korang berpeluang memenangi hadiah menarik seperti Macbook Air, Ipad Air 2, iPhone 6S, Galaxy S6 Edge, Canon EOS M10 Selfie Camera, Althea credits, and beauty hampers from Althea! 


AltheaTurns1 | Happy Birthday Althea




AltheaTurns1 | Happy Birthday Althea



AltheaTurns1 | Happy Birthday Althea




Total keseluruhan hadiah berjumlah KRW10,000,000 untuk dimenangi. Contest bermula pada hari ini iaitu 20th July until 15th August, 2016. Jangan lupa letak hashtag #altheaturns1 nanti senang pihak Althea nak detect.




More info for Althea can visit;

Facebook: Althea
Instagram: Althea Korea
Website: www.althea.kr



Kisah Terbelah Sebelum Raya 2016

Assalammualaikum,


Masih lagi dalam bulan syawal dan mood beraya . So, kita citer pasal beraya lah ek . Macam sayang pulak x citer , sok sok bila kak long qaireen dah pandai membaca , boleh jugak di baca citer raya masa dia kekechik . Lagi lah bila ada tragedi beberapa hari lagi nak raya . Tetiba mood nak update blog dah mari . Sejak mengandung , memang nak mengarang nie agak malas sikit . 


Sepanjang bulan posa , kan memang dah duduk kajang ngan ibu . Almaklumlah , kak long dah makin melasak . Dengan keje pun dah bertukar ke putrajaya . Jadi dekat lah sikit kalau nak ulang alik pi keje . Balik pun , ibu dah siap kan juadah berbuka . Anak dara Kak Long Qaireen nie , bila ibunya takde . Pandai pulak behave . Senang tok wan nak jaga . Ce , kalau ibu dia balik keje . Ya Allah , satu keje tak jadi . Asik lah jadi bebayang . Ngikut jer kemana pergi . Camne nak buat keje , nak masak berbuka pun xleh . Ada beberapa kali gak , YY berbuka sempat buat telor goreng jer , makan ngan nasi ngan kicap . Hoiii , bertabah sungguh .



Muncung sikitttt :)



Isnin ngan selasa sebelum raya tue , YY masih keje . Tapi En. Abah dah dapat cuti awal . Seminggu sebelum raya dah cuti , sampai lah raya ke-2 . Biasa lah , tentera bukan senang nak cuti . Itu pun nasib jer raya pertama dapat gak cuti . Balik keje selasa tue , ajak En. Abah kuar jap . Misi nak cari kan baju raya merah untuk Kak Long Qaireen , Kekonon raya ke-2 nak pakai merah . Padahal bukan Kak Long Qaireen xde baju merah , tapi baju kurung nya dah x muat . Cepat betul besar anak ibu nie . 


Misi cari baju kurung merah berjaya , pi Tesco jer . Ada cawangan Bintang Fashion . Amik kooo, ramai jugak yang cari baju raya last minit . Esoknya nak raya , ramai lagi yang masih bershopping . Dapat lah sepasang , Baju kurung budak RM 59.90 . Lagi mahal dari jubah ibunya . Bertabah lah yerr . 


Ok,... jap . 


Nak citer pasal tragedi beberapa hari sebelum raya . 

YY balik keje , perut cam tak sedap . So , membaring kan diri kejap kat bilik bawah . Kak Long Qaireen ikut Tok Wan nya naik atas . Tok Wan nak solat jap . Tetiba , YY dengar Ibu duk jerit "Long , Tengok nie muka anak kau habis berdarah" . Apa lagi , melompat lah turun katil . Tengok kat luar , Ibu tengah pegang Kak Long Qaireen , dengan muka penuh darah . Mulut ngan hidung pun darah . Haaaa, sudah . Dah kenapa . YY apa lagi , sambil meraung duk angkat anak pi basuh darah nyaaa. 


YY dah meraung nieee , yang Kak Long Qaireennya . Duk main simbah air kat muka , sambil tuee duk tepuk YY , siap cakap ." dah buuu , dah . Jangan Nangis " . Hoiiii , YY boleh gelak sambil nangis tue . Dia yang luka , x nangis . Dia pulak yang pujuk ibu . Tak sakit ke ??? Anak askar sungguh lah . 





Bila dah basuh luka , baru pasan yang terbelah kat bahagian dahi . Nasib tak kena mata . Menganga koooo. Cuak jugak YY tengok . Macam dalam . Memula tue , macam nak bawak pi klinik , tapi lepas dah basuh luka . Mandikan . Pakai baju , bagi nyusu . Dibantainya tido . Tak sampai hati pulak . Boleh Kak Long mentido sambil darah ada lah mengalir lagi . Masa tue , YY letak minyak gamat jer . 


Dah buat report kat En Abah , siap send gambar . En. Abah pun mengucap panjang tengok luka anak dara . Tapi yang tak leh blah , bila dia yang luka . KIta pulak yang di pujuknyaaa . Anak lah anak . 






Esoknya , bila YY g keje . Ibu msg suh balik . Katanya darah macam kuar jer . Dah dia melasak . Lompat sana sini . Tak kenal erti sakit . Tapi , bila tanya dahi tue kenapa . Pandai jawab "jatuhhh" , sakit x ,...dia jawab 'sakittt' . Bila tanya jatuh mana , x di jawab pulak . Sampai ke sudah kitaorang x tau dia jatuh kena apa sampai terbelah dahinya . 


YY pun call suh En.Abah bawak anak pi klinik . Sampai klinik , doc kata macam kena jahit . So , En. Abah tanya alternatif , Doc kata boleh pakai gam . Doc cuci , letak gam dan plaster . The best part , Kak Long Qaireen boleh duduk diam . Muka slumber jer masa Doc cuci luka . Doc pun pelik , siap Doc cakap. Baiknyaaa, kalau budak lain dah meraung tolak tangan Doc . Bila Doc tengok IC En. Abah , terkeluar ayat . OOoOOOO, anak askar . Hhahahhahaha, kental sangat ke anak askar nie . 





Bila YY balik keje , Anak dara duk jerit,... Ibu....Ibu,... Laju jer tangan dia duk tayang di bukaknya plaster kat dahi . Allah, x sempat nak tahan . Dah menganga balik lukanyaaa. Padahal , seharian tok wan kata elok jer , x usik pun bahagian luka tue . Tetiba Ibu balik keje, di tayangnyaaa . Sabar jer lah . 



Ok, tue jer kisah sebelum raya . Tragisss kan . Tak memasal dapat hadiah raya . Dahi bertanda . Gigih lah ibu nak cari apa - apa yang boleh buat hilang parut . Kang , dah besar kurang pulak hantaran . Hahhahahahhahahahahahhaha !!!!! .




P/S : Now , nampak macam luka dah makin baik bercantum dan kering . YY letak ubat kuning jer . 


Persiapan raya 2016 :)

Assalammualaikum,

Morning . Salam 19 Ramadan . Kejap jer masa berlalu kan . Macam baru jer posa , tetibo dah nak raya . Camne persiapan raya korang ???

YY ?? Kandungan sekarang dah 32 minggu . Tak lama dah nak bersalin . Hoiii , kemain payah nak cari baju raya . Semua sebab , YY dah beli kan baju raya anak dara Nur Qaireen Iman awal berbulan sebelum posa . So, bila nak cari naju mak pak yang sama color kemain susah lagi . Al maklumlah , color pilihan En Abah yang jarang orang pakai , color tak femes untuk tahun nie . Jadi agak payah lah nak cari .


Akhirnya , baju si Abah dapatlah jugak . Walaupun color lari sikit . Macam terpekat lah . Tapi baju YY , terpaksa di tempah . Nasib ada yang sudi nak buat kan . Mybe tempahan dah tak banyak , sempat lah tailor nak buat kan baju YY sorang jer . Alaaaa , selai jer pun . Bila ibu call kata , ada yang sudi nak jahitkan . Balik keje terus YY singgah Kamdar . Beli kain . Malam tue jugak hantar kat tailor . Bukan nak buat baju design pepelik pun . Buat baju kurung jer . Hope muat lah kan . Perut makin boyot . 


Alamaaak, padahal YY nak citer pasal lain . Tetiba dah tercita pasal baju raya plak . Ini lah akibatnya kalau lama x update blog . Banyak sgt benda nak citer , sampai celaru . Hahahhahaha, 


Ok lah , nak sambung keje jap . Nanti kita story mory lagi . Daaaa . 




P/S : Tahun nie beraya ngan anak dara jer kot , En. Abah keje .

Ikan Patin Masak Tempoyak Sedap Kini di Wangsa Maju

Assalammualaikum,



Ikan Patin ??? Sape sini yang tak makan Ikan Patin , rugi woooo. Sedap gitueee . Antara Ikan yang menjadi favourite YY kot . Kalau gi pasar , salah satu bahan basah yang wajib YY beli adalah Ikan Patin . Sedap kalau di buat masak tempoyak . Kebetula pulak selera YY , sama dengan En. Abah . Jadi , xde masalah arrr kalau nak masak banyak pun . 



One day , masa YY jengjalan area Wangsa Walk , terperasan lah satu Restoran Ikan Patin yang bernama Restoran Temerloh Catering . Selalu tengok mesti orang ramai . Dalam hati dah niat , satu hari nanti kena try datang nie . Dah nama pun Restoran Temerloh , mesti ikan patin pure kan . Kalau korang alert , mesti korang tau bandar temerloh memang terkenal dengan masakan Patin Tempoyak .


Restoran Temerloh catering

Restoran Temerloh Catering ( Cawangan Wangsa Maju ) 




Dah nama pun rezeki anak kot , tambahan 'adik' Nur Qaireen Iman yang kat dalam perut nie  memang teringin sangat. YY merasa jugak menerjah Restoran yang memang menjadi wishlist YY . Masuk Restoran memang YY dah terpikat , nampak kemas dan bersih . Salah satu yang menjadi faktor kita tak rasa was was nak menjamu selera . Selain dari menu yang diharap menambat selera .



Restoran Temerloh catering

Seperiuk besor koooo Patin Masak Tempoyak



Menu utama , Mesti lah Ikan Patin Masak Tempoyak . Dari pagi tak makan , sebab dah terbayang nak lunch dengan Ikan Patin tau . Ada pulak set ulam - ulaman . Hoiii , memang menambat selera . Sedap . Puas hati . Ikan Patin memang takde bau hanyir langsung . YY dapat tau dari manager Restoran bahawa Ikan Patin Restoran nie memang di bawa khas dari Temerloh . The Best part is , Ikan Patin ini adalah dari Sungai Temerloh sendiri . Itu yang buat Ikan tak hanyir dan segar . 



Restoran Temerloh catering




YY nie bab Ikan Patin takde lah pandai sangat. Bila dah masuk Restoran nie , baru YY tau yang Ikan Patin ada banyak jenis . Dan yang menjadi kegilaan adalah Ikan Patin Buah . Di Restoran Temerloh catering , menyediakan 4 jenis Ikan Patin iaitu Ikan Patin sangkar , Ikan Patin Mas , Ikan Patin Linggi dan Ikan Patin Buah . 



Restoran Temerloh catering



Jangan tanya YY kenapa nama Ikan patin tue camgitueee . YY tak sempat lagi nak belajar bab sejarah Ikan Patin . Yang pasti Ikan Patin Sangkar tue memang asli dari Sungai Temerloh . Ikan Patin yang sedap pulak mesti lah tidak lebih dari 12kg , kalau lebih tak berapa nak sedap sebab pastinya lemak yang lebih . 


Restoran Temerloh catering




Harga Ikan Patin ( Seketul ) :

1. Ikan Patin Sangkar ( RM 12 )
2. Ikan Patin Mas ( RM 20 )
3. Ikan Patin Buah ( RM 29 )
4. Ikan Patin Linggi ( RM 22 )


Korang patut terjah tau , sebab bukan setakat Ikan Patin yang disediakan . Pelbagai lagi jenis lauk pauk disediakan . Bukan setakat Patin Masak Tempoyak , Masak Lemak dan Asam Pedas pun ada gak . Jangan risau , pasti akan menepati selera korang . 


Restoran Temerloh catering


Restoran Temerloh catering



Restoran Temerloh catering

Ikan Kerai Goreng 


Restoran Temerloh catering

ABC Special , Terbaikkkk . 



Lagi satu yang menarik adalah Puding Raja . Salah satu makanan tradisi pahang . YY memang selalu lah nampak ada yang post kat FB , atau tengok kat rancangan TV . Teringin sebenarnya . Dan memang bertuah sungguh bila dapat jugak merasa akhirnya . Memang sedap . Unik . Berbaloi plak bila rasa teringin , dan rasanya memang menepati tekak YY . Satu lagi desert yang pasti akan menjadi kegemaran YY . 


Restoran Temerloh catering

Puding Raja - RM 8.00


Bukan setakat di Wangsa Maju . Restoran Temerloh Catering mempunyai cawangan di Bandar Baru Bangi dan Shah Alam . Boleh lah terjah di mana yang berdekatan ngan korang. Bulan Puasa pun buka tau . Agak - agak nak berbuka dengan kaum kerabat boleh ler booking segera . 


Restoran Temerloh catering

Geng yang sesama menjamu selera . 





Bulan puasa dibuka dari pukul 3.00 petang hingga 9.00 malam .  


Wangsa Maju: (Belakang Wangsa Walk) 
Dibuka setiap hari kecuali Jumaat
Business Hour: 10 pagi sehingga 8 malam

35-G, Kedai D’Wangsa,
Jalan Wangsa Delima 12,
Wangsa Maju, 53300 Kuala Lumpur
03-4141 5044

*********************************************************

Bandar Baru Bangi (Sebelah Bank Islam) :
Dibuka setiap hari kecuali Jumaat
Business Hour: 10 pagi sehingga 8 malam

4 & 6, Jalan 8 / 36, Seksyen 8,
Bandar Baru Bangi, Bandar, Selangor
010-206 9590

***************************************************************

Shah Alam: Dibuka setiap hari
Business Hour: 8.30 pagi sehingga 6 petang

2, Jalan Pahat J 15/J, Seksyen 15,
40000 Shah Alam, Selangor
03-5523 2972




P/S : Sambil menaip , duk terbayang kesedapan Patin Tempoyak . Terliuq . 








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Yana Yassin Designed by Ms.Azhafizah