Entri Terkini Yana Yassin

Recent Post no Thumbnail by Bina Blog

Persiapan raya 2016 :)

Assalammualaikum,

Morning . Salam 19 Ramadan . Kejap jer masa berlalu kan . Macam baru jer posa , tetibo dah nak raya . Camne persiapan raya korang ???

YY ?? Kandungan sekarang dah 32 minggu . Tak lama dah nak bersalin . Hoiii , kemain payah nak cari baju raya . Semua sebab , YY dah beli kan baju raya anak dara Nur Qaireen Iman awal berbulan sebelum posa . So, bila nak cari naju mak pak yang sama color kemain susah lagi . Al maklumlah , color pilihan En Abah yang jarang orang pakai , color tak femes untuk tahun nie . Jadi agak payah lah nak cari .


Akhirnya , baju si Abah dapatlah jugak . Walaupun color lari sikit . Macam terpekat lah . Tapi baju YY , terpaksa di tempah . Nasib ada yang sudi nak buat kan . Mybe tempahan dah tak banyak , sempat lah tailor nak buat kan baju YY sorang jer . Alaaaa , selai jer pun . Bila ibu call kata , ada yang sudi nak jahitkan . Balik keje terus YY singgah Kamdar . Beli kain . Malam tue jugak hantar kat tailor . Bukan nak buat baju design pepelik pun . Buat baju kurung jer . Hope muat lah kan . Perut makin boyot . 


Alamaaak, padahal YY nak citer pasal lain . Tetiba dah tercita pasal baju raya plak . Ini lah akibatnya kalau lama x update blog . Banyak sgt benda nak citer , sampai celaru . Hahahhahaha, 


Ok lah , nak sambung keje jap . Nanti kita story mory lagi . Daaaa . 




P/S : Tahun nie beraya ngan anak dara jer kot , En. Abah keje .

Ikan Patin Masak Tempoyak Sedap Kini di Wangsa Maju

Assalammualaikum,



Ikan Patin ??? Sape sini yang tak makan Ikan Patin , rugi woooo. Sedap gitueee . Antara Ikan yang menjadi favourite YY kot . Kalau gi pasar , salah satu bahan basah yang wajib YY beli adalah Ikan Patin . Sedap kalau di buat masak tempoyak . Kebetula pulak selera YY , sama dengan En. Abah . Jadi , xde masalah arrr kalau nak masak banyak pun . 



One day , masa YY jengjalan area Wangsa Walk , terperasan lah satu Restoran Ikan Patin yang bernama Restoran Temerloh Catering . Selalu tengok mesti orang ramai . Dalam hati dah niat , satu hari nanti kena try datang nie . Dah nama pun Restoran Temerloh , mesti ikan patin pure kan . Kalau korang alert , mesti korang tau bandar temerloh memang terkenal dengan masakan Patin Tempoyak .


Restoran Temerloh catering

Restoran Temerloh Catering ( Cawangan Wangsa Maju ) 




Dah nama pun rezeki anak kot , tambahan 'adik' Nur Qaireen Iman yang kat dalam perut nie  memang teringin sangat. YY merasa jugak menerjah Restoran yang memang menjadi wishlist YY . Masuk Restoran memang YY dah terpikat , nampak kemas dan bersih . Salah satu yang menjadi faktor kita tak rasa was was nak menjamu selera . Selain dari menu yang diharap menambat selera .



Restoran Temerloh catering

Seperiuk besor koooo Patin Masak Tempoyak



Menu utama , Mesti lah Ikan Patin Masak Tempoyak . Dari pagi tak makan , sebab dah terbayang nak lunch dengan Ikan Patin tau . Ada pulak set ulam - ulaman . Hoiii , memang menambat selera . Sedap . Puas hati . Ikan Patin memang takde bau hanyir langsung . YY dapat tau dari manager Restoran bahawa Ikan Patin Restoran nie memang di bawa khas dari Temerloh . The Best part is , Ikan Patin ini adalah dari Sungai Temerloh sendiri . Itu yang buat Ikan tak hanyir dan segar . 



Restoran Temerloh catering




YY nie bab Ikan Patin takde lah pandai sangat. Bila dah masuk Restoran nie , baru YY tau yang Ikan Patin ada banyak jenis . Dan yang menjadi kegilaan adalah Ikan Patin Buah . Di Restoran Temerloh catering , menyediakan 4 jenis Ikan Patin iaitu Ikan Patin sangkar , Ikan Patin Mas , Ikan Patin Linggi dan Ikan Patin Buah . 



Restoran Temerloh catering



Jangan tanya YY kenapa nama Ikan patin tue camgitueee . YY tak sempat lagi nak belajar bab sejarah Ikan Patin . Yang pasti Ikan Patin Sangkar tue memang asli dari Sungai Temerloh . Ikan Patin yang sedap pulak mesti lah tidak lebih dari 12kg , kalau lebih tak berapa nak sedap sebab pastinya lemak yang lebih . 


Restoran Temerloh catering




Harga Ikan Patin ( Seketul ) :

1. Ikan Patin Sangkar ( RM 12 )
2. Ikan Patin Mas ( RM 20 )
3. Ikan Patin Buah ( RM 29 )
4. Ikan Patin Linggi ( RM 22 )


Korang patut terjah tau , sebab bukan setakat Ikan Patin yang disediakan . Pelbagai lagi jenis lauk pauk disediakan . Bukan setakat Patin Masak Tempoyak , Masak Lemak dan Asam Pedas pun ada gak . Jangan risau , pasti akan menepati selera korang . 


Restoran Temerloh catering


Restoran Temerloh catering



Restoran Temerloh catering

Ikan Kerai Goreng 


Restoran Temerloh catering

ABC Special , Terbaikkkk . 



Lagi satu yang menarik adalah Puding Raja . Salah satu makanan tradisi pahang . YY memang selalu lah nampak ada yang post kat FB , atau tengok kat rancangan TV . Teringin sebenarnya . Dan memang bertuah sungguh bila dapat jugak merasa akhirnya . Memang sedap . Unik . Berbaloi plak bila rasa teringin , dan rasanya memang menepati tekak YY . Satu lagi desert yang pasti akan menjadi kegemaran YY . 


Restoran Temerloh catering

Puding Raja - RM 8.00


Bukan setakat di Wangsa Maju . Restoran Temerloh Catering mempunyai cawangan di Bandar Baru Bangi dan Shah Alam . Boleh lah terjah di mana yang berdekatan ngan korang. Bulan Puasa pun buka tau . Agak - agak nak berbuka dengan kaum kerabat boleh ler booking segera . 


Restoran Temerloh catering

Geng yang sesama menjamu selera . 





Bulan puasa dibuka dari pukul 3.00 petang hingga 9.00 malam .  


Wangsa Maju: (Belakang Wangsa Walk) 
Dibuka setiap hari kecuali Jumaat
Business Hour: 10 pagi sehingga 8 malam

35-G, Kedai D’Wangsa,
Jalan Wangsa Delima 12,
Wangsa Maju, 53300 Kuala Lumpur
03-4141 5044

*********************************************************

Bandar Baru Bangi (Sebelah Bank Islam) :
Dibuka setiap hari kecuali Jumaat
Business Hour: 10 pagi sehingga 8 malam

4 & 6, Jalan 8 / 36, Seksyen 8,
Bandar Baru Bangi, Bandar, Selangor
010-206 9590

***************************************************************

Shah Alam: Dibuka setiap hari
Business Hour: 8.30 pagi sehingga 6 petang

2, Jalan Pahat J 15/J, Seksyen 15,
40000 Shah Alam, Selangor
03-5523 2972




P/S : Sambil menaip , duk terbayang kesedapan Patin Tempoyak . Terliuq . 








Jauhkan anak - anak dari iklan lucah dengan Salam Browser

Assalammualaikum ,

Sekarang kan , internet memang di hujung jari . Apa korang nak , google jer . Al maklumlah , handphone sekrang semua ada data , semua boleh layari apa yang korang nak . Bebudak pun dah mula ada phone sendiri . So , macam payah nak kawal kan . 


Mak Pak zaman sekrang pun terlalu sibuk dengan tanggujawab memasing . Sampai tak dan nak pantau apa yang anak - anak duk tengok . Lagi lah kalau duk kuar iklan yang bebukan . Kita yang tua pun boleh terperanjat , ini kan budak yang tak faham apa - apa . Kan bahaya tue . Satu masalah besar tue . Jenayah cyber zaman sekarang memacam . Silap sikit jer , habis lah viral . Satu dunia boleh tau . Sape yang susah nanti kalau benda camgitue jadi . 


Dengan Nur Qaireen Iman semakin meningkat besar . Sekarang mana YY nak dapat pegang phone , nampak YY pegang tipon jer . Dia pun sibuk jugak . Kalau bukak laptop pun sama . Kita nak buat keje , dia pun sama nak jugak menaip . Belum adik dia lahir lagi . Kalau tidak , mahu diorang berjemaah menakluki segala gadget yang ada . 


Salam Browser



Dengan ini  , YY nak perkenalkan kan korang dengan SALAM BROWSER . Apa itu Salam Browser ??? Salam Browser adalah yang pertama kalinya dicipta oleh pembangun berasaskan Chromium yang menghormati tuntutan agama . yang paling membanggakan , ianya di cipta oleh anak tempatan . 


Kelebihan Salam Browser adalah dengan memberi amaran kepada pengguna mengenai laman web lucah , perjudian dan laman web yang mempunyai maklumat yang berbahaya . Ia juga menghadkan hasil carian video yang mempunyai unsur keganasan dan maksiat .


Salam Browser



Sebelum menjadi perkara yang tak diingini , baiklah kita mencegahkan . Benda boleh dapat secara percuma . Korang cuma perlu download , dan terus boleh digunakan . Takdelah hati tue duk risau anak tengok yang bukan - bukan . 



Kekechik dah pandai online , Buat ibu risau jer . 















P/S : Jom kita download reramai , dan jegah apa yang patut . 







Pregnancy 101 : Detail Scan di MySonoworld

Assalammualaikum,


Pengalaman mengandung setiap orang pasti berbeza. Setiap anak jugak berbeza . Kenangan mengandung pasti akan terpahat dalam ingatan korang kan . Bila kandungan dah besar sikit , korang mula lah teruja nak bershopping barang baby , lagi  best kalau korang dapat tau jantina dalam kandungan korang tue kan .


So, pengalaman mengandung kali ke-2 nie , YY teruja nak buat detail scan . Korang mesti pernah dengar tentang scan 3D , 4D dan kini ada pulak 5D . dari scan nie lah , korang akan dapat tau kondisi kandungan korang , dan macam mana keadaan baby korang . Kalau detail scan nie , lagi detail se detailnya yang korang boleh tau .



Detail Scan di MySonoworld.com

Kenapa YY pilih buat detail Scan di Mysonoworld.com , sebab pertama yang akan scan YY mesti lah perempuan . Bertuahnya YY sebab dapat khidmat dari sonographer Puan Suraya Sulaiman . Bertugas sebagai sonographer beberapa klinik dan hospital sekitar Kuala Lumpur. Beliau juga adalah pengajar ultrasound di institusi tinggi seperti di Universiti Kebangsaan Malaysia, Universiti Islam Antarabangsa dan Asian Metropolitan University. Dahulunya pernah berkhidmat di KPJ Tawakkal Specialist di Jalan Pahang, Kuala Lumpur. Mempunyai kelulusan dalam Degree in Radiography & Diagnostic Imaging (Universiti Islam Antarabangsa) dan Diploma of Medical Ultrasonography (Australasian Society Of Ultrasound In Medicine) .





Bapak ngan Anak nampak lebih tak sabar 




Sebelum Scan , kita isi borang dulu . Anak dara merajuk nak menulis gak . 





Bilik semasa Scan



Apa itu Detail Scan : 
  • Detail scan lebih dikenali sebagai morphology scan dan di lakukan dalam bentuk 2D ( hitam dan putih ) .
  • Sesuai untuk kandungan yang berusia 20 - 2 minggu .
  • Banyak aspek yang di nilai ketika ultrasound untuk memastikan kedungan membesar dengan sempurna dan normal .
  • Detail Scan akan melihat perkembangan :
    • kepala dan otak bayi 
    • Muka termasuk profil bibir
    • jantung
    • dada termasuk diagframa 
    • abdomen termasuk buah pinggang , pundi kencing dan perut . 
    • tulang belakang
    • anggota badan termasuk tangan dan kaki .




Kita buat Detail Scan dulu




Anak dara sibuk nak tegok adik dia . 





Nampak , detail sungguh kan bila korang berpeluang buat detail scan . Masa YY buat detail scan nie , kagum giler bila tang jari tue , siap boleh nampak 5 tulang jari dia . Peha gebu dia , siap boleh nampak tapak kaki lagi tau . 


Bukan setakat YY yang teruja , En. Abah ngan Anak dara Nur Qaireen Iman pun teruja gak . Bila YY baring , dengan dia sekali nak baring kat katil tue . Bila adiknya xmo tunjuk muka , duk tepuk lah perut YY sambil sebut , Adikkkkk,... adikkkk . Pujuk adik dia tunjuk muka lah tueee . 




Nampak kan tulang jarinya tueee,..




Payah sangat nak tunjuk muka , asik lah menunduk . 
Dekat pulak ngan uri . Lagi buat x bape jelas . 




Memang puas hati bila dapat buat Detail Scan . Sebenarnya YY macam risau jugak dengan kandungan kali nie . Yer lah , homoglobin asik low. Naik bising dah doctor suh makan itu ini bagi hb naik . 


Harga : Detail Scan di mysonoworld : RM 150. 

Korang akan dapat full report , CD dan Gambar hitam putih . Semua nie boleh di simpan untuk kenangan . 




Yang berwarna nie 3D / 4D Scan 



YY bukan setakat buat detail scan , sambung pulak dengan 3D / 4D scan . Dari 3D/4D scan , kita bleh tau jantina kandungan . Tapi apa kan daya , adik Kak long Qaireen nie pemalu sangat , muka pun payah nak tunjuk , jantina pun nak sorok . Malu - malu eh nak tunjuk . 


Harga : Detail Scan + 3D / 4D Scan : RM 180 

Korang akan dapat Ful Report , CD , Gambar Hitam Putih dan Berwarna . 



Harga Pakej di Mysonoworld :


Growth Scan : RM 50 per sessi
Melibatkan pengukuran saiz janin, lokasi uri, air ketuban, bilangan janin serta jantina.

Kandungan : dari awal kehamilan hingga 40 minggu .




Nuchal Screening / NT Screening : RM 100 per sessi

Mengukur ketebalan belakang leher bayi untuk mengesan penanda (Soft Marker) keabnormalan kromosom

Kandungan : 11 minggu hingga 13 minggu 6 hari 




3D / 4D Scan : RM 100 per sessi
Dipengaruhi beberapa faktor seperti maternal habitus (gemuk/kurus), posisi bayi ketika scan, kandungan air ketuban dan usia kandungan.

Kandungan : 24 minggu hingga 34 minggu 




Detail Scan : RM 150 per sessi

Melibatkan imbasan asas seperti GROWTH SCAN dan diteliti setiap organ bayi seperti otak, tempurung kepala, facial, tulang belakang, tulang-tulang utama serta jari kaki tangan, organ dalaman seperti jantung, hati, perut, peparu, usus, tali pusat, pundi kencing dan lain-lain . Kedudukan uri, jenis dan bentuk serta kajian Doppler .
Kandungan : 20 - 26 minggu


Detail Scan + 3D / 4D Scan : RM 180 per sessi

Keterangan lanjut seperti yang tertera di Detail Scan dan 3D/4D Scan .



Suasana di Mysonoworld 



Kaunter Pendaftaran 






Ada khidmat sewa kerusi roda di mysonoworld



Terima Kasih Puan Suraya Sulaiman Khan dan Mysonoworld .


Maklumat Lanjut : 

http://mysonoworld.com/


Alamat :


 BG 14,  Residensi Bistaria Apartment, 
Ukay Bistari, Hulu Klang,
 68000 Ampang, Selangor

No Tel :
03-4162 2754
010-225 6224

Email :
sonoworldmalaysia@gmail.com



P/S : Kak Long Qaireen makin manja sejak nak dapat adik . 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Yana Yassin Designed by Ms.Azhafizah