Review Filem Nasi Tangas ( Nasi Kangkang ) | Trailer & Sinopsis



Assalammualaikum,


Nasi Tangas ( Nasi Kangkang ) , sape tau ??? Korang mesti pernah dengar kan . Kalau dalam Dewan Bahasa dan Pustaka bermaksud “tangas = ~ kangkang nasi panas yg di­kangkangi isteri diiringi dgn jampi serapah, dan diberi makan kpd suami dgn tujuan utk memperbodoh suami ” . Jadi dari makna pun korang tau lah yang amalan nie memang tak baik dan syirik .



Poster Nasi Tangas ( Nasi Kangkang )



Nasi Tangas ( Nasi Kangkang ) merupakan filem ke 95 terbitan Metrowealth . Filem bergenre seram nie berinspirasikan dari kisah benar yang berlaku di dalam masyarakat hai ini . Di arahkan oleh pengarah tersohor Hashim Rejab dan membariskan pelakon – pelakon generasi muda yang terdiri daripada Adiba Yunus , Azwan Kombos , Shima Anuar dan Along Eyzendy . Pelakon berpengalaman seperti Herman Tino , Delimawati dan juga Den Wahab turut sama membantu menjayakan filem yang mana lokasinya dijalankan di sekitar lembah klang .



Sinopsis .


Hairi ( Azwan Kombos ) dan Fatin ( Shima Anuar ) merupakan sahabat baik dari universiti lagi . Keakraban mereka membawa mereka sehingga ke alam pekerjaan dimana mereka bersama – sama membuka sebuah restoran dan mengusahakan restoran tersebut hingga berjaya . Pada masa yang sama , Hairi mempunyai seorang teman wanita , Mira ( Adiba yunus ) .


Nasi tangas ( Nasi Kangkang )  106



Nasi tangas ( Nasi Kangkang )  121



Persahabatan Hairi dan Fatin seringkali menimbulkan rasa negatif di hati Mira kerana Fatin lebih memahami dan mengenali Hairi melebihi dirinya . Akhirnya , Hairi mengambil keputusan untuk berkahwin dengan Mira dan hal ini dikemukakan kepada Fatin . Walaupun , ianya adalah keputusan yang tidak di duga namun Fatin dengan rela hati menerima keputusan Hairi tersebut .


Nasi tangas ( Nasi Kangkang )  117



Nasi tangas ( Nasi Kangkang )  138



Setelah berkahwin , kehidupan rumahtangga Hairi dan Mira sangat bahagia namun perkara lain pula yang timbul apabila kedua- duanya sering diganggu . Bukan itu saja , Fatin dan Mira juga mempunyai perasaan yang berbeza . Adakah Mira tidak dapat mengatasi rasa cemburunya terhadap persahabtan Hairi dan Fatin atau apakah fatin yang sebenarnya tidak pernah menganggap Hairi sebagai kawan biasa ?



Nasi tangas ( Nasi Kangkang )  103



Nasi tangas ( Nasi Kangkang )  132




Trailer :





Review :

YY nie menonton masa kandungan nak masuk 9 bulan dah. Semua duk bising kata mengandung takleh tengok . Tapi sebab kan citer nie YY pasti banyak pengajaran , tetap nak tengok gak . Memang Filem nie bergenre seram , biasa lah bab terkejut kan . Ya lah , kombinasi Nasi Kangkang amalan sihir dan membela saka . Memang lah menakutkan .


Rupanya amat menjijikan macam mana Nasi kangkang di hasilkan . Euwwww , memang geli giler lah . X sanggup kot nak bagi laki makan benda kotor . Kalau nak tau camne cara nak buat siap dengan jampi serapah , itu korang kena tengok sendiri .


Tapi biasalah , kotor dan berdosa camne pun amalan Nasi Kangkang dan saka nie . Kalau akal jadi tak waras , perasaan dengki dan marah menguasai apa pun orang sanggup buatkan . YY xpernah terfikir dan x tercapai dek akal nak buat semua amalan syirik nie. Jalan citer pun terbaik dan tak bosan . Kira senang faham dan banyak pengajaran tau . Filem yang boleh di tonton , gitueeeeeewwww.




4 / 5 Bintang .


*************************************************************************************


Sekitar Malam Pra – Tonton Nasi Tangas ( Nasi Kangkang )


Filem Nasi Tangas ( Nasi Kangkang ) MIG

Mejar ( K ) David Teo bersama MIG Talent .




Filem Nasi Tangas ( Nasi Kangkang ) MIG

Azwan Kombos Pelakon utama Nasi Tangas ( Nasi Kangkang )




Filem Nasi Tangas ( Nasi Kangkang ) MIG

Pelakon Nasi Tangas ( Nasi Kangkang ) Along Eyzendy



Sebelum Tayangan bermula , jom selfieeee . Eh sape kat belakang kita tueee . 




Terima Kasih MIG jemput YY ke Majlis Pra Tonton .





Nasi Tangas ( Nasi Kangkang ) di pawagam bermula 18 September 2014 .






P/S : Minta di jauhkan dengan perbuatan Syirik .




Pregnancy 101 : Acah–Acah Pregnancy Photoshoot


Assalammualaikum,


Sejak mengandung, lama sungguh YY tak melepak dan berjumpa dengan bff YY . Last jumpa angah pun masa dia kawin bulan Mac hari tue. Diorang dapat tau YY peknen pun masa tue . So, YY buat plan nak melepak ala – ala piknik gitueee kat Tasik Titiwangsa ahad baru nie . Kebetulan plan Kak b , Ayu dan Angah semua free . Benda last minit plan, nasib ler jadi .



Then, YY terfikir . Dah alang – alang nak melepak kat Tasik plak tue, apa kata kita amik gambor mengandung . Kononlah kan, tgk orang buat pregnancy photoshoot , awak pun nak jugak . So, YY pun wassap memasing bagitau idea mengada nie, tak sangka diorang semua pun teruja . Jadi, YY pun google dan tgk sendiri gambar orang buat pregnncy photoshoot dan apa prop yang diorang guna . Nak jimat, kita amik gambar sendiri jer lah .



Pregnancy photoshoot Gambar mengandung

Happy memasing dapat lepak




Tak sangka plak hari Ahad kemain ramai orang kat Tasik Titiwangsa. Kemain payah nak cari parking. Maybe diorang duk habis kan masa petang cuti bawak anak – anak kan . Anak – Anak seronok lah dapat bermain kat taman permainan. Orang menjual pun banyak gak, tempat pertemuan kitaorang area parking yang ada port main kete control . Kat situ ada orang jual Goreng Pisang Cheese , Laksa dan memacam lagi . Kak b beli pisang Cheese untuk makan – makan sambil lepak , dan Angah siap bawak KFC lagik. Amboi, kata nak santai sekali banyak plak makanan .



Pregnancy photoshoot Gambar mengandung

Ibu To Be & Abah To Be :)

Pregnancy photoshoot Gambar mengandung

Expected Delivery October'14


Dah borak – borak , gelak – gelak apa lagi mula lah sessi bergambar. Kemain nie memasing duk posing . Sehingga lah hari makin gelap . Past tue Faizal , suami angah yang jadi PhotoG tak bertauliah duk tanya, eh camne nak tgk balik gambar . Sekali baru perasan dalam camera tak de memory card. Hahahhahahahhahahahahhaha, ini memang kelaka. Hari dah gelap kot, semua gambar yang kitaorg amik tue xde dalam camera . Memang stress lah memasing . Siap kak b kata , kena datang lagi lah minggu depan nie.




  Pregnancy photoshoot Gambar mengandung   Pregnancy photoshoot Gambar mengandung



Pregnancy photoshoot Gambar mengandung

YY , Angah , Kak b , Ayu , En. Suami dan Mika .



Pregnancy photoshoot Gambar mengandung

Macam - Macam Color baju, Coz belum tau Boy or Gurl .


Past tue , memasing decide amik jer balik lelaju . Sebab tak sampai hati ngan mak buyung nie. So, dah pastikan memory card dah masuk then sambung balik bergambar . Gilerrr lah , masa nie dah gelap kot . Takut gak ada gambar pepelik dalam camera kan . Camne ntah boleh lupa nak masuk kan memory card. Sian Faizal sampai berpeluh – peluh jadi PhotoG . Beria samapai menyiarap bagai tau .



Pregnancy photoshoot Gambar mengandung  



   Pregnancy photoshoot Gambar mengandung



Pregnancy photoshoot Gambar mengandung




Settle semua , kemas – kemas dan kitaorang pun balik . Masa nak balik tue, amboi kemain jem lagi jalan . Siap kitaorang sambung duk minum jap, kekonon nak menunggu jem kurang sikit . Alah, minum kat area parking tue jer. Last – last jem tak reda gak, kitaorang pun balik sebab dah maghrib.




Terima Kasih Bff sebab layan kerenah mak buyung nie . Mengada jer lebih . Rindu sebenarnya tak melepak dan borak – borak cam dedulu . Now, memasing dah ada komitmen , masa agak terhad bila nak jumpa . Harap lepas nie kita boleh lepak lagi . Doakan iolsss selamat bersalin yerrr .




P/S : Ada lah hikmah nya nape memory card lupa masuk, Hahhahaha. #NakSedapKanHati




Happy Birthday En. Suami :)


Assalammualaikum,



Selamat Hari Lahir En. Suami . Lambat pulak YY nak citer bab sambut besday nie kan, padahal tarikh nyer jatuh pada 2hb September bebaru nie . Hari Selasa, YY keje so tinggal lah En. Suami yang MC duk kat rumah . YY memang plan nak ajak pi makan jer, sebab kondisi dengan perut yang makin besar nie tak larat nak plan benda pepelik .



Balik keje, kitaorang pun sesiap lah . YY tanya dulu En. Suami nak pi KLCC ke atau MID Valley . So, En. Suami pilih Mid Valley, kata nya banyak sikit tempat nak berjalan cuci mata . Macam lah dia tue rajin bebenor berjalan, selalu pi memana terus ke tempat halatuju, bukan rajin sangat nak cuci mata pun .




Chilis Malaysia Klcc Mid Valley




Sampai Mid Valley, terus menuju ke CHILIS, ye YY nak bawak En. Suami makan di CHILIS . Tue yang suh buat pilihan nak KLCC ke Mid Valley, sebab yang terdekat 2 cawangan nie jer lah . Dah sampai apa lagi terus order makanan ler. Then YY bagi alasan nak pi toilet, padahal YY bagi tau kat wakil Chilis yang hari tue ada lah besday En. Suami, so desert nanti akan di bawa lepas makanan utama settle .




Chilis Malaysia Klcc Mid Valley



Tengah sedap enak menjamu selera , settle jer . Beberapa orang pekerja Chilis bawak desert siap ngan lilin sambil nyanyi lagu besday . Masa nie YY tengok muka En. Suami memang terkejut plus malu . Muhahahhaha, nak sangat surprise kan . Ini lah hasil nya , memang En. Suami terkejut sungguh . Dia ingat meja lain punya besday , sekali diorg datang kat meja kitaorg . Sayang betul YY memang rakam video saat surprise tue, tapi kat mana silap ntah video tak save plak.




Chilis Malaysia Klcc Mid Valley

Menu Pilihan En. Suami





Chilis Malaysia Klcc Mid Valley

Menu Pilihan YY .




Chilis Malaysia Klcc Mid Valley

Selamat Menjamu Selera




Bila pekerja Chilis dah pergi, kemain banyak soklan En. Suami . Camne Chilis boleh tau lah , bila YY pi bagi tau , dan memacam lagi lah soklan . Muhahahhaa, YY cakap lah, nak sangat surprise kan, itu jer lah yang YY mampu pun . Sebab tak sempat nak beli hadiah .Belanja makan dan nyanyi sikit ler gamak nya .



Chilis Malaysia Klcc Mid Valley

Masih terkejut .




Chilis Malaysia Klcc Mid Valley  Chilis Malaysia Klcc Mid Valley

Dapat kad besday dari Chilis, siap ada gambar kitaorang lagi .




Terima Kasih Chilis sebab duk nyanyi2 untuk besday En. Suami. Lepas makan , kitaorang berjalan kejap jer kat dalam Mid Valley tue, past tue balik arrr. Sebab kaki sekarang x larat dah nak jalan banyak , kejap jer bengkak dah .




P/S : En. Suami kata xnak pi Chilis dah, sebab malu . Hahhahaha.






Pregnancy 101 : Kelas Antenatal Ibu Mengandung PPUM



Assalammualaikum,


Sebenarnya YY sejak awal mengandung lagi dah duk usha Kelas Antenatal nie. Sebab banyak yang YY baca , sesuai buat first time parents . Bila google, banyak jugak spital yang memang buat Kelas Antenatal untuk ibu mengandung nie . Cuma bila tengok masa , ada yang buat weekend dan ada jugak yang buat weekdays.


Masa kandungan baru 5 bulan, YY ada lah cuba call PPUM tapi sayang masa tue Kelas dah penuh . Jadi, diorang akan email bila akan ada kelas nanti . Lagi pun, masa tue kandungan pun awal lagi jadi x kisah sangat lah menunggu lagi . So, dalam bulan 8 camgitue dapat email dari PPUM ada kelas bulan 9 nanti . Kebetulan kan memang En. Suami tengah MC , so boleh sangat lah nak pi , lagi pun Kelas nanti hari Sabtu memang cuti kan .




Kelas Antenatal Ibu Mengandung Hamil 2014 2015 2016 2017 PPUM



So, pepagi lagi pada hari kejadian YY dah kejutkan En. Suami . Memang YY nak sangat En. Suami ikut sama , lagi pun kelas nie memang kena datang berpasangan . Maklum lah , En. Suami anak bongsu , so banyak benda yang dia tak tahu , sama lah macam YY kansss walaupun anak sulung .



Kelas bermula pukul 8.00pagi sehingga pukul 3.00 petang . Makan pagi , tengahari dan minum petang disediakan . Bayaran hanya RM150 untuk dua orang . Memang sesuai kalau dapat bawak En. Suami, sebab sesama boleh belajar . Tapi kalau ada yang suami tak boleh ikut , angkut lah sesapa yang boleh temankan yaaa .



Kelas Antenatal Ibu Mengandung Hamil 2014 2015 2016 2017 PPUM

Pendaftaran Kelas Antenatal




Jadual Kelas Antenatal | Kelas Pendidikan Kesihatan Ibu Mengandung .
Kelas Antenatal Ibu Mengandung Hamil 2014 2015 2016 2017 PPUM




Semua Kelas memang sangat best dan ilmu yang di beri memang sangat berguna untuk YY dan En. Suami sebagai orang yang baru nak jadi ibu dan abah nie . Penyampaian dalam bahasa melayu tau , kot – kot lah ada yang tertanya – tanya kan . Sebab ada jugak Hospital yang buat dalam Bahasa English tau .




Pemakanan Ibu semasa Hamil dan Selepas Bersalin.

Topik nie menarik gak , kita belajar apa makanan yang boleh makan dan tak boleh makan. Termasuk lah kuantiti makanan . Susu wajib minum  yerr. Segala vitamin dan ubat yang doctor suruh makan, sila lah makan yerr. Jangan korang nak jadi doctor sendiri . Bak kata penceramah , vitamin yang doctor bagi dah memadai , tak perlu nak tambah suplement sendiri . Cuma kena lah ikut nasihat doctor yerr.





Kelas Antenatal Ibu Mengandung Hamil 2014 2015 2016 2017 PPUM



Penyusuan Ibu  , Mandikan Bayi dan Penjagaan Tali Pusat .

Bab Penyusuan ibu , memang YY ada lah bertekad nak nyusu kan selama yang mungkin . Kalau dapat sampai 2 tahun lah kan . Itu yang lebih baik . Dalam masa 6 bulan, seeloknya hanya di beri susu ibu . Jangan gatal – gatal bagi makanan pejal eh, perut baby kecik sesangat bersaiz duit 20sen , jadi susu ibu sebenarnya dah cukup untuk baby . Cuma kena bagi kerap lah untuk bagi baby kenyang . Bukan setakat belajar cara menyusu , cara nak mandikan dan dukung bayi , sampaikan cara nak bedung baby pun di ajar .




Kelas Antenatal Ibu Mengandung Hamil 2014 2015 2016 2017 PPUM


Kelas Antenatal Ibu Mengandung Hamil 2014 2015 2016 2017 PPUM




Macam YY yang bekerja , turut di ajar cara nak menyusukan baby bila bekerja nanti . Macam mana nak simpan susu , siap ada jadual untuk menyusu lagi . Diharap ibu kuat lah yerr #ShahYanaJr nak menyusukan awak . Doa sangat susu ibu tak mengecewakan ibu .




Kelas Antenatal Ibu Mengandung Hamil 2014 2015 2016 2017 PPUM



Susu Ibu kalau nak Simpan , mampu bertahan jika :

Di Bahagian Deep Freezer : 6 Bulan

Di Bahagian pembeku ( peti 2 pintu ) : 3 Bulan

Di Bahagian Sejuk ( bawah ) : 8 Hari

Di dalam suhu bilik : 4 Jam.




Kelas Antenatal Ibu Mengandung Hamil 2014 2015 2016 2017 PPUM



Kelas Antenatal Ibu Mengandung Hamil 2014 2015 2016 2017 PPUM



Kelas Antenatal Ibu Mengandung Hamil 2014 2015 2016 2017 PPUM

Bintang : Susu Perahan

4 segi : Bayi menyusu terus dari Ibu




Senaman Semasa Hamil dan Selepas Bersalin

Yang nie memang nest jugak . Sebab diajar secara praktikal . Kita siap buat senaman bersama dengan En. Suami . Di ajar cara pernafasan ketika kontraksi . Amalan senaman seperti kagel jugak di ajar . Elok untuk kita orang perempuan senaman nie . Urutan untuk isteri pun ada diajar, so senang lah suami nak urut isteri lepas nie.





Kelas Antenatal Ibu Mengandung Hamil 2014 2015 2016 2017 PPUM

Bersedia nak belajar bersenam




Kelas Antenatal Ibu Mengandung Hamil 2014 2015 2016 2017 PPUM

Bila baring tue memang lega dan best . Muhahahaha.



Kelas Antenatal Ibu Mengandung Hamil 2014 2015 2016 2017 PPUM

memikirkan diri yang akan memegang title abah .



Proses Bersalin dan Perancang Keluarga .


Ini Topik yang best jugak, bila doctor secara real nya menunjukan gambar ibu yang bersalin secara normal dan pembedahan . Ya Ampuunnn, bila tengok tue, rasa seriau gak . Ada yang siap menjerit , tutup muka lagi . Maklumlah lah, semua pestime. Cuak tue lebih sikit . Tak pasal ada suami yang kena tenang kan isteri . Siap di tunjukkan alat – alat yang di gunakan untuk bersalin .



Bila En. Suami tengok sendiri camne baby keluar secara normal , keluar lah ayat “ Susah jugak orang nak bersalin kan” . Apa lagi , YY pun kuar ayat, “ Tau takpe , ingat senang ke nak bersalin”. YY berharap sangat dapat bersalin secara normal, supaya En. Suami dapat tengok sendiri anaknya di lahirkan .



Bab perancang keluarga , Doctor terangkan secara detail pelbagai cara untuk merancang keluarga . Ada yang boleh dilakukan secara semula jadi atau ada yang perlu menggunakan ubatan atau pembedahan . Pilihan di tangan memasing .





Kelas Antenatal Ibu Mengandung Hamil 2014 2015 2016 2017 PPUM





Tamatlah kelas Antenatal yang YY dan En. Suami hadiri . Korang kalau berminat boleh lah google memana Hospital yang memang menyediakan Kelas camginie . Kalau nak pi PPUM macam yang YY pi nie . Boleh lah call sendiri yerr. Setiap bulan akan ada satu kelas .


Kelas Antenatal PPUM

03-79493965 – Cik Nadia

03 – 79492045 – Puan Noor Malla

03 – 79493172 – Unit Laktasi PPUM



Bayaran : RM 150 ( Pasangan Suami Isteri )

Makan Pagi , Makan Trengahari dan Minum Petang di sediakan .



P/S : makin berkobar nak tunggu baby lahir .





JOM KURUS KLIK3
How to Gain 5kg in 10 Weeks Banner

BlogMalaysia.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© Yana Yassin All Rights Reserved