Entri Terkini Yana Yassin

Recent Post no Thumbnail by Bina Blog

Cara Semak Baki Pinjaman Pelajaran JPA


Assalammualaikum,



Zaman YY belajaq dulu , satu kelas di offer Pinjaman Pelajaran JPA . Orang nak bagi duit, harus lah amik kan . Masa tue seronok wei dapat duit . Ada yang beli handphone lah , ada gak yang bebetul beli buku . Macam Omak , kawan YY siap simpan dalam ASB tue , Cukup habis belajaq ada 10K dalam akaun . Kan omak kan . Macam YY ada gak simpan , sebab ibu ngan ayah masih bagi belanja tuk belajaq .



Bila dah habis belajaq, kena lah bayar balik pinjaman kan . Jangan nak buat – buat lupa plak . Kang nama Blacklist , veranganss jer lah nak naik flight ke luar negara . Kat Airport korang dah kena tahan kalau nama korang telah di senarai hitam .




cara semak baki pinjaman pelajaran JPA



So, nie nak bagi korang cara semak baki pinjaman pelajaran JPA guna SMS . Kalau tau berapa balance , senang lah nak buat budget . Macam YY , memang dah buat potongan gaji setiap bulan . Tak yah nak fikir – fikir lagi dah . 




Cara Bayaran Pinjaman JPA
Cara Bayaran Pinjaman JPA 1





Dari Abu Hurairah r.a., katanya Rasulullah S.A.W. bersabda, yang bermaksud
"Sesiapa yang menangguhkan hutang orang yang belum dapat membayarnya atau membebaskannya, pada hari kiamat kelak Allah s.w.t. akan menaunginya di bawah naungan Arasy, di mana pada hari tersebut tidak ada naungan kecuali naunganNya."
(Hadis riwayat Imam Tirmizi)








Cerita Cuti Tahun Baru Cina


Assalammualaikum,



Cuti Tahun Baru Cina tahun nie korang apa agenda . Cuti lama ko , sampai 4 hari . Mahu berjalan sakan kan . YY ? Tinggal 2 beranak jer ngan Qaireen . Sebab En. Abah koje . Kena Outstation ke Melaka . So tinggal berdua jer lah . Planning dalam kepala otak memacam nak buat . Tambahan plak bab kemas rumah memang tak habis lagi . Penat wei pindah , bab berkemas setahun tak habis kot . Muhahahhaa, drama seorang pemalas .



Barbeque di rumah

Malam “makan besar” sebelum raya cina , kita pun makan besar gak .




Khamis seharian duk rumah jer ngan anak dara Qaireen . Memang tak keluar . YY masak dan makan sengsorang . Kemain ko siap masak Ketam Masak Lemak Cili Api . Dapat ketam murah beli kat Jety , nelayan baru naik dari laut . Fresh dan murah . Puas hati . Malam pulak YY sambung berkemas rumah , sebab siang ngadap anak dara , satu keje pun x jadi . Malam Qaireen tido baru dapat buat operasi .



Nur Qaireen Iman

Ibu meroyan nak berjalan lepas seharian duk rumah .




Jumaat dah plan nak keluar . Malas nak masak . Ingat nak g cari sweater untuk Qaireen . Sebab nak g bercuti lepas En. Abah balik dari outstation. Sian Qaireen , memang dia xde sweater pun lagi . Nasib anak ibu nie kuat jugak antibodi . Bawak g Mall sesejuk boleh tahan lagi . Cover ngan selimut jer dalam stroller . Kekonon nak cari kat FOS kat Wangsa Walk . Kemain gigih pi , siap g makan dulu sebab lapor . Seharian tak makan lagi , dasar pemalas . Keluar rumah pun dah petang . Tup Tup  FOS boleh tutup plak . Raya Cina koooo . Giler kecewa hati . So, mengubat hai yang luka , kita ke Pasar Malam Jelatek . Nak cari makan dan barang sikit . Kat Pasar Malam , xkan nak bawak stroller kan . Guna lah Carrier , sakit gak pinggang duk bawak anak dara nie . Dah semangat badan dia .



Mee Kari


Makan Mee Kari jer kat Wangsa Walk . 
Rasa cam mahal plak . Harga RM 10.90 tapi isi kosong .
Kacang panjang kecut , 3 ketul kerang , 3 slice sotong kering dan 3 ketul tahu kering . Macam tak berbaloi ngan harga . Dah ler kecewa FOS tak bukak .





Nur Qaireen Iman

Sampai tido ikut ibu berjalan kat wangsa walk .




Sabtu , pepagi dapat msg dari ibu tanya kat mana ? Ngupernya ibu kat kl ngan angah . Katanya nak ke KL Festival tuk beli wallpaper kat Kaison . Apa lagi , jom berjalan . Sesiap nak ke KL Festival gak . Bab berjalan , memang semangat jer . Padahal sakit pinggang semalam x habis lagi. Janji ngan ibu ngan angah kat Kaison terus . YY pun ada nak beli wallpaper sebab orang seremban pesan suh belikan . Tapi kecewa tengok stok x banyak . Design wallpaper pun yang sendu jer . Keluar lah idea kat kepala otak ajak angah ngan ibu ke Kaison Paradigm Mall . Kat Kaison Paradigm baru dapat wallpaper yang berkenan, habis dekat 1K ko beli wallpaper jer . Ibu nak pasang kat rumah . Yang jadi mangsa nya YY lah nanti untuk pasang . Balik siap g makan kat RSMY kat Setapak . Sampai umah dah dekat kul 12malam. Fuhhh , giler penat wei .



Baju Askar Baby

Anak askar , semangat pakai baju askar .



IMG_7181[1]  Baju Askar baby

Terserempak ngan Kak Ogy dan Uda kat KL Festival ( Senior masa sekolah )




Nur Qaireen Iman

Angah ngan Qaireen kat Paradigm Mall



Ahad , ibu ngan angah tido umah . YY plak memang ada benda nak beli kat Tesco . Masa kat Tesco Paradigm Mall , takde pulak barang yang nak tue . So, plan nak ke Tesco Ampang . Ajak angah , ibu akan jaga Qaireen kat rumah jap . Keluar dalam kul 12tgh camtue , lepas makan . Pukul 3 lebih baru sampai umah balik . Dapat jugak beli apa yang di hajat , siap beli kolam untuk Qaireen berenang . Dia kan memang suka main air .



Baby Hisap Ibu Jari Kaki   Baby Hisap Ibu Jari Kaki   Baby Hisap Ibu Jari Kaki

Sedap sangat ke Ibu Jari Kaki awak tue Qaireen . Ragam Qaireen umo 4 Bulan .




Baby Hisap Ibu Jari Kaki

Ibu hantar gambaq masa kat Tesco ,
Amboi anak ibu duk ngan Mak Tok behave sungguh . Selfie tau .




Petang tue Qaireen main air sampai penat . Dengan kita kuyup sekali . Main air penat kot , lepas tue lama dia tido . Ibu ngan Angah pun dah balik . Tinggal lah kami berdua kembali . Esoknya dah mula balik rutin harian bekerja mencari sesuap nasi .



Kolam pelampung Baby




Itu lah cerita Cuti Tahun Baru Cina 2015 YY . Bila dah ada anak , macam xde dah istilah rehat dan tido lelama . Kena ikut jadual anak pulak . Tapi , seronok dan membahagiakan . Cuma , kejadian mistik yang agak menyeramkan hati berlaku pagi isnin nak g keje . Nanti lah YY citer di episod akan datang . Macam dah panjang sgt membebel nie .







P/S : Tak sabar nak pi bercuti .


**************************************************


Nak tunggu citer kat Blog kekadang lambat , jom Follow Media Sosial YY

Instagram : @yanayassin


Google+ : @yanayassin









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Yana Yassin Designed by Ms.Azhafizah