Pregnancy 101 : Bersalin dan Rawatan di Hospital Tentera Tunku Mizan


Assalammualaikum,


Hai korang . Nak citer kisah ward Bersalin Hospital Tentera Tunku Mizan, Wangsa Maju . Sepanjang proses kehamilan YY memang mendapatkan rawatan di HATTM bukan lah sebab suami YY seorang tentera , tapi selepas YY buat survey ramai yang kata Hospital Tentera nie bagus bahagian bersalin sebab yang handle pun Doc Pakar.


Bila YY dapat tau yang YY mengandung , masa tue check up kat Spital Al Islam Kg Baru , kebetulan darah YY ada masalah masa checkup tue. So Doc Al Islam ada tanya nak refer hospital mana ,senang citer nanti nak bersalin kat mana. Sekali terkeluar kat mulut YY Hospital Tentera . So Doc buat surat refer ke Hospital Tentera dan suruh YY pergi buat appoinment di O & G kat HATTM .


Hospital Angkatan Tentera Tunku Mizan


Masa YY tau mengandung , kandungan dalam usia 5 minggu. Keesokkan hari nya, YY ke Hospital Tentera konon nak buat appoinment lah kan ,  sekali kena tahan ward. Punca nya darah YY tak ok, kebetulan YY kena batuk teruk dan ada jangkitan kuman di peparu. So di tahan ward selama 9 hari untuk pemantauan doc. Best doc pakar kat ward bersalin nie, senyum jer . Muka manis. Kata En. Suami Doc Chelvi yang rawat YY tue pangkat Datin. Korang jangan pelik plak sebab Doc di Hospital Tentera nie memang pakai uniform tentera tau . Segak uolssss.


Ok dahhhh bebel . Nanti YY sambung lagi citer checkup mengandung.






Sebenarnya Boleh ke bukan dari Tentera , Bukan dari Kementerian Pertahanan , Bukan dari Keluarga Tentera dapatkan rawatan di Hospital Tentera ?????


Jawapan nyaaa : :


Kat sini YY nak bgtau kat korang , dan korang , korang yang tak faham tentang mendapatkan rawatan di Hopital Tentera . Sebenarnya BOLEH . Di ulangi yaaaa BOLEH . Kira kalau korang orang awam yang takde kaitan dengan Tentera boleh menggunakan perkhidmatan di Hospital Tentera ,


tapi dengan syarat ,


Mesti ada surat refer dari mana - mana klinik atau hospital .


Contohnya :

Korang ada masalah sakit yang di rujuk ke bahagian Orthopedik . Then korang rasa nak tukar buat rawatan di Hopsital Tentera . So, korang minta lah Doc di Klinik atau Hospital yang korang buat rawatan tue , rujuk kepada Hospital Tentera . baru korang boleh menerima rawatan di HATTM . PENTING surat refer sebab di HATTM hanya ada rujukan pakar dan di HATTM tidak ada rawatan pesakit luar, sure lah kena ada surat refer kan.  Kalau kakitangan kerajaan korang boleh guna GL, FREE ajerr rawatan nya . Kalau yang bukan kakitangan kerajaan kena lah bayar mengikut harga yang di tetapkan untuk perkhidmatan yang di terima .




Selsa kan Ward di Hospital Tentera nie.



Kalau kes bersalin plak, contohnya korang dah g buat rawatan kat Klinik memana lah kan macam Klinik Kesihatan Ibu dan Anak ( KKIA ) , so nanti bila nak bersalin korang boleh buat temujanji di Hospital Tentera untuk bersalin. Kena buat temujanji tau ,  guna GL sebab Hospital Tentera di kategori kan sebagai Hospital Kerajaan . takde GL , kena bayar lah kan .



So, jangan salah faham lagi yaaa. Kata Hospital Tentera hanya untuk “orang tentera” , siap ada yang marah – marah lagi konon Hospital Canggih tapi tak leh bagi rawatan kat orang awam . Kita kena faham , baru boleh nak komen kan.




Doctor Pakar pakai Baju Tentera yer uolsss



Ada sekali tue , kebetulan YY memang tengah ada urusan kat Kaunter Pendaftaran . Ada sorang kakak nie , kata bawak ayah dia tak sihat baru lepas kena stroke. YY nampak ayah dia duk atas kerusi roda macam lemah lah . Mak dia sedia menanti di sisi . Orang kat kaunter cuma tanya ada surat refer tak ? So, perempuan nie kata takde, jadi orang kat kaunter tue kata “Puan pergi mana – mana klinik , minta surat refer ke Hospital Tentera . “ Bila ada surat refer baru boleh buat pendaftaran nak buat rawatan di HATTM . Nampak tak ?? tak de pun orang kaunter duk tanya “keluarga tentera ke” ???




Inai masih di jari, walaupun dah 4 bulan kawin, gegara pakai inai pokok , Ye ke ???




Lain lah kes kecemasan , korang pergi jer terus ke kecemasan . In Sha Allah bantuan segera akan di beri . Kalau ada kes yang Hospital Tentera Tak leh nak tangani , Ambulance akan di sediakan untuk menghantar korang ke HKL . Yer lah, ada sesetengah kes yang Hospital Tentera tak sedia kan kemudahan rawatan, tetap spital tak leh terima korang sebagai pesakit kan. Kalau nak comfirm, better korang buat survey dulu . 





Salah Satu Sarapan di HATTM 



Yang Pasti , setakat nie dah 3 kali YY masuk ward bersalin kat Hospital Tentera memang selesa . Bersih . Tak serabut . Toilet cun . Nurse Ok. Doc Ok . Makan sedap . Ward dengan Labour Room sebelah jer , boleh jalan kaki sendiri tak yah nak berkerusi roda bagai masa nak pi bersalin. Maklum lah, masuk ward lama so ramai dah YY tengok yang bersalin , macam – macam ragam . Itu semua pengalaman bagi YY .


Untuk Makluman Lanjut berkenaan Hospital Tentera Tunku Mizan ::

Alamat :
Hospital Tentera Tunku Mizan
Jalan 4/27A
Seksyen 2, Wangsa Maju
53300 Kuala Lumpur

Tel: +603 4145 4200
Fax: +603 4145 4777


P/S : Untuk Pengetahuan Semua .



Bihun Goreng Pertama Kali :)


Assalammualaikum,


Eheem, kejap jer kan dah Khamis. Masa berlalu dengan pantas . Kemain cepat saat - saat yang kita lalui berlalu. So, jangan nak toleh belakang yerr. Hidup perlu di teruskan walaupun apa rintangan berlaku. Eh, apa lah YY membebel kan pepagi nie. 

Sebenarnya setiap kali nak buat entri, YY ada masalah nak mula kan ayat . Tue yang jadi tergendala lama kalau nak buat sesuatu post . Padahal kekadang tue nak citer pendek jer pun. 

YY nak citer ngan korang, sebenarnya sepanjang hidup YY tak pernah buat bihun goreng. Nampak tak , betapa YY nie tak pandai masak sebenarnya. X yakin , takut kang bihun keras ke? kot x sebati ke bihun dengan rencah. 


So semalam, En. Suami dah siap pesan. "Syg, hari nie tak yah masak eh, B xnak makan nasi " . Untuk pengetahuan korang , sejak kawin memang YY balik keje kena memasak, nasi ngan lauk . Sebab En. Suami nie pemakan, dan nak nasi. Kalau kengkawan tanya camne lepas kawin, jawapan YY adalah : sama jer, beza balik keje kena masak. Sebab dulu masa bujang x kisah pun makan ke tidak.


Jadi, bila En. Suami xnak makan nasi, so YY terfikir lah nak buat Bihun goreng . Kebetulan memang ada pun bihun kat rumah, dapat Free sebab beli beras. Resepi ? YY belasah jer. Selepas kelantang , kelentung kat dapur berjaya lah kiranya bihun goreng terhasil . Kosong jer, xde sayur pun. Cuma letak fishcake. 


Dan hasilnya, En. Suami makan dua kali tambah. Alhamdulillah, syukur. Berjaya jugak buat bihun goreng. Alaaah, mesti korang fikir bihun goreng jer pun . Tue pun nak citer. Tapi bagi YY satu kebanggaan . Muhahahhaha, hari nie siap bawak bekal lagi untuk YY dan En. Suami . 



Korang makan apa breakfast hari nie ??




P/S : Jimat breakfast bawak bekal today . 

BENTO LIVE Cara Baru Hilangkan Kebosanan


STICKY POST 24 HOUR

Assalammualaikum,


Hai korang . Buat apa tue. Hari nie YY nak citer ngan korang pasal BENTO LIVE…. sebut bebetul BENTO LIVE tau . Bukan BENTO LOVE .



Apakah itu BENTO LIVE ??


Bento Live TV 100



Bento Live adalah pembekal perkhidmatan talian video yang SAH di Malaysia yang menawarkan streaming untuk video Filem, rancangan TV, Animasi, webisodes dan Trailer dari rangkaian di Amerika Syarikat, Jepun, India, Indonesia dan Malaysia. Ini adalah untuk membuat perubahan kepada industri filem oleh penonton supaya beralih daripada muat turun haram dan memastikan pembikin filem menerima pampasan terbaik yang berhak buat mereka. Setiap kali penonton menonton program di bentolive.com, kebanyakan keuntungan pergi kepada orang-orang yang bekerja keras menghasilkan karya.



Bila YY dapat tau pasal BENTO LIVE nie, memang YY teruja sebab YY memang suka menonton citer memacam. Past tue biasa lah, kekadang kat TV duk ulang – ulang kan. Kebosanan pun melanda . Senang sangat nak register , then korang boleh menonton memacam genre seperti Aksi , Seram , Drama dan Komedi . Citer dari Indonesia pun ada tau .


Bento Live TV 101Bento Live TV 102


Bento Live TV 103



Nampaaak, senang kan nak daftar . So, bila dah daftar baru leh mula menonton . Yang PENTING FREE yerr . Tak Yah nak bayar apa- apa untuk korang menonton cerita pilihan . Pilih jer apa cer yang korang rasa nak tengok . The best part is ada subtitle tau . Boleh pilih nak subtitle English atau Bahasa Melayu . Buat jer lah pilihan korang yer .



Bento Live TV 110



Salah satu citer yang menjadi pilihan YY adalah Weather Wars . Citer pasal seorang yang saintis x puas hati lalu menjadi cuaca sebagai manipulasi untuk menentang kerajaan . Memang psiko gilerrr , siap boleh buat ribut petir bagai . Habis semua musnah . Nak tahu apa jadi ngan saintis psiko tuee, korang kena lah tgk Weather Wars di Bento Live .



Bento Live TV 106

Weather Wars di BENTO LIVE


Bento Live TV 109

Boleh pilih Subtitle yang korang nak .


Diantara Kelebihan yang YY nampak bila Menonton BENTO LIVE di Laptop adalah :

1. Gambar memang cantik, sebab HD tau .

2. Ada pilihan Subtitle .

3. Takde loading Langsung, nak tengok pun tak sakit hati .

4. X de masalah pun nak ulang balik , atau lajukan. Langsung takde masalah.



Eh, kalau korang nak tau . BENTO LIVE boleh jugak di tonton jika korang ada SAMSUNG Smart TV . Memang dah sedia ada dalam Aplikasi di SAMSUNG Smart TV . Dan boleh jugak di tonton di Smartphone Samsung . Auwww, sekarang boleh menonton di mana – mana . Tak yah risau tentang kebosanan lagi . Korang boleh download jer di Samsung Apps Store .


Bento Live TV 112

BENTO LIVE di Smart TV Samsung


Bento Live TV 115

Pilih saje .


Cop jap , kalau korang daftar dan menonton BENTO LIVE sekarang ada contest tau . Contest SHARE and WIN . Senang sangat kan . Berpeluang menang 2 x Samsung Smart TV 40inci setiap bulan .



Cara nya :


1. Daftar Di BENTO LIVE

2. LIKE BENTO LIVE di Facebook Page

3. SHARE BENTO LIVE Contest Post 

4. Beritahu favourite Bento Live movie yang korang dah tgk di contest post .







Best kan , kan , kan . Jom ler reramai kita ke www.BentoLive.Com  . Jangan biarkan hidup anda di selubungi kebosanan . Hahhahaha, ayat kemain kan .


P/S : Menonton dengan penuh ketenangan .


Kisah Pregnancy : Dengan Lafaz Bismillah , #ShahYanaJr is coming :)


Assalammualaikum ,

Selamat Hari Isnin buat korang semuaaa. Macam lama sungguh YY tak buat entry Personel. Dah rasa macam blogger pencen pun yer jugak . Sampai kan janji YY nak bercerita kisah Perkahwinan pun x kesampaian. Semua nyer gegara mood menaip ke laut , dan kemalasan terlampau melanda.


Sebenarnya kan,.. kan... YY nak bagitau korang sesuatu. Haissh tapi macam segan plak. Hurrmmm, sebenarnya kan.. kan... Dengan lafaz Bismillah YY nak umumkan bahawasanya YY sekarang sedang hamil . Iyerrr , YY sedang mengandungkan #ShahYanaJr. Sungguh memang YY tak sangka begitu cepat Allah bagi rezki . Alhamdulillah, YY bersyukur sangat .





YY sekarang dah masuk 13 minggu . Syukur YY tidak mengalami sebarang alahan atau mabuk . Cuma YY mengalami masalah asik lapar , tgh makan pun YY pun rasa lapar lagi . Teruk betul nafsu makan YY. Memang ramai kata ibu mengandung mudah lapar . So, redha jer lah nasib kuat makan sekarang . Dah macam di pam pam tau . so far badan dah naik 4kg. Nampak , kembang kan.


Lagi satu yang YY perasan, YY cepat marah dan cepat jugak nangis. Ada sesaje benda yang buat YY nak marah, lepas tue nangis. Sensitif melampau - lampau sangat . Cam biasa yang jadi mangsa En. Suami . Memula mengandung , berperang jugak lah. Tapi lelama baru lah En. Suami faham, bahawa ini semua adalah gangguan emosi yang YY alami ketika mengandung .



Moga Perhubungan kami kekal hingga ke Jannah.



Macam mana YY tahu mengandung ??



Lepas Majlis Perkahwinan YY bulan 1 , YY rasa macam x sedap badan. So, secara senyap tanpa bagitahu En. Suami , YY beli pregnancy test . Test kat rumah, First time nak buat test, terus kuar double line tapi line ke dua macam kabur . Memang ada tertulis yang kalau kabur kandungan masih baru . Dalam hati macam tak percaya. Sungguh kah nie, bayang kan First Time test terus kuar double Line. 


YY bukan tak percaya sebab tak nak baby, tapi sebab kan dugaan yang macam - macam sebelum kawin, dengan YY memang ada masalah PMS . Jadi, memang YY duk fikir keadaan diri YY macam tak mengizinkan untuk dapat baby seawal ini. YY bersyukur kerana ujian yang datang , memang ada hikmah nya . 


YY tunggu lagi seminggu , dan beli lagi 2 jenis pregnancy test . Kali nie YY test kedua - duanya . Dan ternyata hasil nya adalah double line jugak. Masa nie tak tau nak gambar kan perasaan camne. Nak lompat ke, nak jerit ke. Ntah, memang macam tak cayer. Baru sebulan bertukar status sebagai isteri Allah dah bagi rezki. Ada lah yang kata Bunting Pelamin, #EHYe Ke ?? 





Masa nie YY masih tak citer lagi dengan En. Suami. Nak pergi keje, sampai kat Kem YY sungguh suami tunggu jap, jangan kuar kete. YY  tunjuk kan pregnancy test yang YY dah buat . Memula tue muka En. Suami macam terkejut, past tue terus teruja nak nangis. YY plak masa tue macam risau kot prengnacy test tue silap ke, YY suh En. Suami jangan teruja sangat . Sebab YY nak g Hospital untuk comfirm kan dulu . 


Untuk pengesahan YY telah ke Hospital Kg baru yang sekarang lebih di kenali sebagai Hospital Al-Islam . Dengan ujian yang di lakukan , sah lah YY telah mengandung 5 minggu . Syukur sangat , Alhamdulillah Allah bagi rezki awal. 



Scan masa 5 minggu , tak faham sangat nak tengok .



Bukan YY taknak hebah kan awal kisah YY mengandung nie, tapi yer lah kandungan masih awal . Kita plak x tau apa akan jadi . So, sekarang dah 3 bulan, baru YY berani nak berkongsi kisah gembira nie dengan korang semua . Doakan semua nye selamat yer. Tahun 2014 moga membawa kabar bahagia, 2014 menjadi isteri dan bakal menjadi ibu. 



P/S : teruja bila scan 12minggu , #ShahYanaJr duk menari. Ya Allah, geram tengok.





JOM KURUS KLIK3
How to Gain 5kg in 10 Weeks Banner

BlogMalaysia.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© YaNa YassiN All Rights Reserved