MyNasi @MidValley


Assalammualaikum,


Orang Malaysia memang tak leh lari dari Nasi kan . Tambahan plak Nasi lemak . Memang menu yang menjadi kegemaran semua . Yer daaak . Tak kira sarapan ke , makan tengahari ke , malam pun orang boleh makan nasi lemak .


Haaaa, nie nak citer kat korang satu lagi restoran yang ada Nasi Lemak sedap . Terletak di Mid Valley , Restoran yang di beri nama MyNasi ada Nasi Lemak yang sedap dan beberapa menu yang boleh menjadi pilihan korang untuk menjamu selera .
Citer banyak tak guna , meh korang layan cuci mata melihat apa menu yang ada di Restoran My Nasi .


MyNasi - Nasi Lemak Sedap

Nasi Lemak + Ayam Goreng – RM 10.90




MyNasi - Mee Rebus Sedap

Mee Rebus – RM 8.00



MyNasi - Mee Siam Sedap

Mee Siam – RM 8.00



MyNasi - Laksa Sedap

My Laksa – RM8.90



Ini antara menu utama yang terdapat di My Nasi . Yang menjadi pilihan utama YY adalah Nasi Lemak dan My Laksa . Nasi Lemak dengan ayam goreng yang di goreng rangup, then besar plak tue . Puasa hati makan . My Laksa plak , rasa laksa yang agak berlainan . Dalam Laksa ada kerang , tahu kering , telor , dan sambal . Sekali imbas nampak cam Mee Kari, tapi Laksa sebenarnya . Rasa lemak kuah memang sedap lah . Korang kena try kalau ke My Nasi .



Nasi Lemak plak ada banyak pilihan yang korang boleh letak . Bukan setakat Ayam goreng . Ada jugak pilihan seperti Chicken Wing , Otak – Otak Muar , Chicken Luncheon Meat , Breaded Fish  , Chicken Sausage atau Fried Kuning Fish .



MyNasi Mid Valley

Pelbagai pilihan yang boleh di makan dengan Nasi Lemak





MyNasi - Chicken Wing Sedap

Chicken Wing




Harga semua menu agak berpatutan . Rasa pun sedap . Kalau korang jengjalan kat Mid Valley boleh arr singgah ke My Nasi . Selain tue ada gak otak – otak dan Tauhu Telur yang memang sedap dan menjadi pilihan YY . Otak – Otak rasa sedikit pedas , x macam seperti otak – otak yang biasa YY makan sedikit manis. Tauhu Telur jugak adalah menu yang wajib korang rasa bila ke My Nasi . Tauhu Jepun yang di salut dengan telur dadar . Disediakan dengan hirisan timun dan carrot .  Yummeeeeeh, rasa tak puas kalau makan satu je .




MyNsi - Tauhu Telur

Tauhu Telur – RM 7.90




MyNasi - Otak-otak Muar

Muar Otak - Otak – RM 6.90 ( 6psc )




My Nasi , adalah satu restoran yang sesuai dikunjungi kalau korang nak cari menu Makanan Malaysia dengan pelbagai rasa . Mee Rebus yang manis , Mee Siam yang Masam , My Laksa yang lemak dan Nasi Lemak dengan ayam yang rangup .



MyNasi Mid Valley



MyNasi

Diantara Blogger yang sesama lepak di My Nasi




my Nasi

Terima Kasih My Nasi dari YY sekeluarga .





My Nasi, Mid Valley Megamall 

Lot LG074A, Lower Ground Floor 

T: +603 2202 3099



Operation hours – 8am – 10pm



Delivery Disediakan untuk sekitar MidValley sahaja .


P/S : Food review pertama yang YY pergi selepas berpantang. Siap angkut Qaireen sekali .




Diari Seorang Ibu : Baby kena kuning



Assalammualikum,


Selepas citer pengalaman bersalin Nur Qaireen Iman , now nak sambung plak citer lepas sessi bersalin. Mula lah hidup sebagai ibu yang risau kan anak bila x sihat . Seperti kebanyakan baby yang lahir , Baby Nur Qaireen Iman kena kuning . Hari ke 3 kami kat ward , Qaireen kena transfer ke ward kanak – kanak untuk di letakkan bawah lampu untuk turun kan bacaan kuning .


Tak leh nak bayangkan perasaan risau YY masa tue, kita masih kat ward bersalin sedangkan anak kat NICU . So, petang tue jugak doc bagi YY checkout dan transfer ke ward NICU . Kat ward nie, cuma ibu dan ayah baby jer boleh masuk . Pelawat lain tidak di benarkan . Nasib baik Hospital memang menyediakan katil untuk ibu menunggu baby yang dirawat .



Petua baby Kuning



Salah satu cara nak turun kan kuning , adalah bagi susu kerap dan biarkan baby kencing dan berak kerap . Yang menjadi masalah bagi YY , bila Qaireen tak nak hisap direct susu badan . dari lahir memang Qaireen xnak direct feed. Jadi YY terpaksa pump dan bagi menggunakan cup kecil . Doc suh paksa gak direct , tapi apa kan daya memang Qaireen xnak . YY Paksa dia bantai melalak sampai hilang suara . Kesian bila tengok Qaireen minum lepas di letak kan bawah lampu yang panas tue. Kemain lagi haus. Bagi cup , lajuuu bebenor dia minum .



rawatan baby kuning

baby duk bawah lampu, ibu tgk tv jap .


Ada lah petua yang YY cuba , seperti bagi titisan air anggur hitam . Alhamdulillah, turun lah sikit bacaan kuning Qaireen . Tapi 5 hari jugak YY dan Qaireen menginap kat NICU . Bila dapat keluar , mula lah misi mencuba pelbagai petua sebab masa keluar tue bacaan kuning masih belum normal tapi dah mula turun . YY bagi serbuk mutiara beli di kedai ubat cina . Mandikan dengan air inai , air pucuk betik , dan ada jugak mandi kan dengan air mandian kuning beli kat kedai cina . Masalah Qaireen , kuning lambat turun sebab dia tak menyusu badan , jadi susu kurang . Kuning paling cepat turun masa YY bagi serbuk mutiara yang beli kat kedai sensei .


cara ambil air kencing baby

anak abah katanyaaa



belanjawan 2015 2016

menonton belanjawan 2015 kat ward jer.


Satu benda yang memula buat YY compius , bila di Hospital bacaan kuning menggunakan ratus ratus tapi di KK menggunakan bacaan belas belas jer . So, nurse KK bagi tau YY . Kalau nak dapat bacaan belas - belas tue . Yang ratus di bahagi dengan 17 . Jadi, bacaan yang bagus mesti lah bawah 5 dalam masa 14 hari usia baby . Kalau stil tak turun , baby kena di refer kepada pakar pediatrik . Hari ke 14 , bacaan kuning Qaireen masih belum capai 5 , jadi di refer kepada pakar pediatrik . 



rawatan kuning di hospital

yeahh, boleh keluar hospital .




nur Qaireen Iman

Ini kembar Qaireen , sesama lahir 7.10.14 . Nama dia Aqeela .

Tapi dia lagi tembam dari Qaireen . Sama – sama duduk kat NICU .

Sama – sama keluar ward jugak .




Lepas keluar hospital , kena pulak selang 2 hari amik darah di KK untuk pastikan bacaan kuning Qaireen turun . Fuhhh , amik darah kat KK , YY mampu bertabah lagi sebab cucuk kat tumit kaki, darah pun amik sikit jer . Qaireen x nangis pun . Tapi bila sampai tahap kena amik kat hospital . Baby nangis, YY pun nak nangis sama . Kat Hospital doc akan amik kat urat tangan . Bayang kan tangan baby yang comel tue, di cucuk mencari urat . Dan di biarkan darah turun sendiri masuk dalam bekas . Bukan macam amik darah kita yang dah tua nie, senang cari urat dan sedut jer . Darah baby tak leh sedut , jadi kena tunggu menitik sendiri. Selagi tak settle , selagi tue lah Qaireen meraung , sakit lah kot . Kena cucuk kan. Sampai hilang suara . YY hanya mampu tepuk bagi baby tenang, walaupun dalam hati nak nangis sama  .



Then , satu lagi . Baru YY tahu camne cara nak amik air kencing baby . Semua nyer berpunca dari bacaan darah Qaireen yang tak berapa cantik dari segi darah putih terlalu tinggi . Doc kata maybe ada jangkitan sebab tue tinggi . Jadi Doc amik air kencing untuk kepastian . YY memula blur gak , camne kita nak tadah air kencing baby kan . Rupanya sekepng plastik di lekatkan di kemaluan baby . So, kita tunggu lah sampai baby kencing . Yang menjadi masalah bagi YY , bila Qaireen seorang perempuan dan plastik tak lekat betul air kencing terabur keluar x masuk plastik . Berejam tunggu , xde hasil . Bak kata doc, kalau baby lelaki senang sebab ‘burung’ boleh terus masuk dalam plastik. Baby girl memang payah sikit . 3 Kali tukar plastik tadah air kencing , baru berhasil dapat .




Car seat baby murah

Pentingnya carseat bila nak keluar berdua jer ngan Qaireen



Alhamdulillah, bila result keluar semuanya dah takde masalah . Qaireen tak perlu lagi di rujuk pakar Pediatrik . Gigih setiap kali appoinment YY drive dari kajang sebab berpantang di kajang ke Hospital Tunku Mizan Wangsa Maju berdua untuk jumpa doctor . Qaireen memang anak yang baik, sebab behave jer kalau keluar berdua dengan dia .



Baju baby murah



Doa ibu moga awak membesar dengan sihat dan bijak . Ibu akan cuba buat yang terbaik untuk awak Qaireen . Ibu ngan Abah sayang awak Nur Qaireen Iman .



P/S : Bahagianya dah jadi ibu






Resepi Kuih Kasui dengan Susu Pekat Manis F & N


Assalammualaikum ,


Now musim hujan , best nyer kalau pepetang sambil lepak tgk TV kita ada sesuatu nak di kunyahkan. So otak nie duk ligat lah fikir apa nak masak eh. Kebetulan YY ternampak stok susu Pekat Manis F & N yang ada . Apa lagi, mari kita ke dapur buat kuih. Yang terlintas kat kepala otak YY nie, nak buat kuih kasui . Boleh jugak buat surprise kat En. Suami, maklumlah YY mana pernah buat kuih sepanjang menjadi Puan isteri dan ibu nie .



Resepi dengan Susu Pekat Manis F & N





Bahan – Bahan Untuk membuat Kuih Kasui Menggunakan Susu Pekat Manis F & N .

Resepi dengan Susu Pekat Manis F & N


1. Tepung Gandum
2. Tepung Ubi
3. Daun Pandan
4. Susu Pekat Manis F & N
5. Secubit garam
6. Air kapur
7. Kelapa parut yang di kukus .




Cara – Cara membuat kuih Kasui .


1. Campurkan Tepung Gandum dan tepung Ubi dengan sukatan . 1 Cawan Tepung ubi dan 2 cawan Tepung Gandum .

Resepi dengan Susu Pekat Manis F & N


Resepi dengan Susu Pekat Manis F & N





2. Masukan air Daun Pandan yang telah di kisar dan di tapis.


Resepi dengan Susu Pekat Manis F & N

Daun Pandan Yang dikisar

Resepi dengan Susu Pekat Manis F & N





3. Masukan Air Kapur dan Sedikit Garam .

Resepi dengan Susu Pekat Manis F & N



Resepi dengan Susu Pekat Manis F & N





4. Masukan Susu Pekat Manis F & N ( satu tin )  dan kemudian adunan ini di kisar dan di tapis. 

Resepi dengan Susu Pekat Manis F & N


Resepi dengan Susu Pekat Manis F & N




5. Adunan tadi di kukus selama 45 minit .

Resepi dengan Susu Pekat Manis F & N





6. Bila Kuih Kasui siap di masak, Gaulkan dengan kelapa yang telah dikukus dan taburkan garam sedikit pada kelapa tue.

Resepi dengan Susu Pekat Manis F & N





7. Siap boleh dimakan .

Resepi dengan Susu Pekat Manis F & N



Yeaaah, misi berjaya . Tinggal nak tunggu En. Suami balik dan rasa kuih pertama yang YY buat . Harap – Harap dapat pujian lah . Mana tau sok pencen boleh jual kuih plak . #pitam .



Resepi dengan Susu Pekat Manis F & N

Sedapnyaaa. Makan kuih sambil selfie. Muhahahaha.




Buat YY lagi suka bila masak menggunakan Susu Pekat Manis F & N dengan rupa yang baru . Lebih senang dibuka dan disimpan . Comel plak tueee.


Resepi dengan Susu Pekat Manis F & N   Resepi dengan Susu Pekat Manis F & N

Resepi dengan Susu Pekat Manis F & N

Resepi dengan Susu Pekat Manis F & N   Resepi dengan Susu Pekat Manis F & N



Bukan setakat gunakan susu Pekat Manis F & N untuk buat air, buat kuih pun boleh tau . Macam – macam kuih yang lazat dan air yang sedap korang boleh buat guna susu selain dari korang buat kek .



Korang boleh dapatkan susu Pekat Manis F & N di pasaraya terpilih dengan harga RM 5.00 setiap 392gram tin.



P/S : Ibu dan En. Suami suka sangat. Katanya kuih rasa lemak dan kemanisan sangat sesuai . Misi Berjaya .






Diari Seorang Ibu : Pengalaman Melahirkan anak pertama #NurQaireenIman



Assalammulaikum ,





Bermula lah kisah hari yang dinantikan . Hai anak , ibu x sabar nak lihat awk lahir ke dunia . Last appoinment dengan Mizan , doc memang dah bagi date yang sepatutnya YY kena warded . 38 minggu dah cukup matang bagi baby untuk lahir kedunia . Doc memang x bagi YY tunggu sampai 40minggu sebab baby agak besar . Scan masa 35minggu pun dah 2.9kg . Tanjat gegurl tau . 


6.10.14

Pepagi dah bangun sesiap nak g spital . Orang lain masih mood raya , tapi YY dah kena masuk ward . Kalau ikutkan , kena masuk pepagi tapi YY tekak macam teringin nak makan roti canai sardin . Ajak ler En. Suami singgah bekpes dulu kat mamak . Memang mamak jer lah bukak pun , kedai melayu semua tutup masih mood raya haji . Puas hati dapat makan roti sardin , then singgah plak Kem sebab nak amik GL . Nasib ler cuti pun opis En Suami ada yang keje . Baru lah melaporkan diri di ward . 


Bila sampai , cam biasa lah tukar baju pink . Then doc pun dtg buat pemeriksaan . Past tue doc kata nak check jalan , aiyooo masa nie dah nebes . Sebab first time kan nak check bukaan . Dah ler banyak org kata cam sakit . Lepas doc check , katanya masih belum ada bukaan dan YY xde lah rasa sakit sangat . Cuma macam terkejut jer . 

Tak sampai 15 minit , datang plak doctor pakar. Masa nie , YY plak tengah buat CTG . Terpaksa berenti kan sekejap , sebab doc pakar plak nak check . Then , sekali lagi kena seluk . Kali nie lama sikit sebab Doc bak check sekali tulang pinggul boleh bukak ke tidak . Hoiii yang nie memang rasa sesuatu , x sakit tapi macam rasa nak terberak pun ada . Mana tak nya , duk korek3 sebab nak check jalan dan tulang pinggul . Pun doc kata xde bukaan dan kepala baby jauh lagi . Kalau tgk perut pun , memang x jatuh lagi , maknanya macam belum masa gitueee . Tapi doc dah kata , kul 10mlm akan masuk ubat untuk induce . 



Pukul 8.30mlm , lagi sekali buat CTG . Dah 15 minit , sekali tgk baby tido plak . Tak pasal kena kaco bagi dia bangun , baru bacaan cantik . Settle CTG , pukul 10mlm standby nak masuk ubat . Fuhhh !!! Nebes gilerrr . Dah macam2 bacaan dan zikir yang YY baca . Lepas masuk ubat , ok fineeee xde rasa apa2 pun. So, YY belasah lah berjalan dalam ward, siap buat ketuk ketampi nak bagi jalan bukak .



7.10.2014
Then pukul 6.00pagi sekali lagi doctor datang seluk , stil takde bukaan. So, Doc akan masuk kan ubat kedua . Siap doc pesan suh puasa . YY menurut perintah jer. Masa nie takde plak tanya napa kena posa . Bermula lah aktiviti berjalan keliling ward dan ketuk ketampi lagi , lagi dan lagi . Masa nie dah start rasa sakit . Sakit yang macam payah sikit nak gambar kan . Rasa macam senggugut tapi lagi sakit kot . YY siap dah nangis2 atas katil , xleh tahan oi.


Pukul 1.00ptg Doc datang seluk lagi, still xde bukaan . Kepala baby tinggi kata doctor. So, doctor taknak amik risiko, sebab dah masuk ubat 2 kali dan langsung xde bukaan, YY akan di bedah . Masa nie, dengan rasa sakit yang YY rasa, memang takleh nak fikir apa dah . YY relakan ajer. Dalam hati memang xsabar dah nak tengok anak, plus sakit sangat sampai YY memang tak sabar nak baby keluar . Patut lah Doc dah suh YY puasa, ngupernya Doc buat persediaan kalau2 YY kena bedah, so takde lah menunggu lama lagi . YY nie kategori di bedah secara kecemasan. 


Pukul 2.15petang YY telah ditolak ke dewan bedah. En. Suami dan ibu mengiringi YY ke dewan bedah . Fikiran masa nie, memang kosong . Xtau nak fikir apa. Dengan harapan semua selamat jer . Selepas di bius separuh badan, bermula lah operasi di bedah . Pembedahan di lakukan oleh Dr. Amira dan Dr Najwa. Memula masa operasi bermula, YY boleh nampak oooo aktiviti yang sedang di lakukan melalui lampu kat katil bedah tue. Punya lah seriau . Mata YY kejap tengok kat lampu , kejap tengok kat lain . Tak sanggup plak nak tengok diri sendiri di kerat . Agaknya, pakar bius terperasan kot YY macam nampak apa yang jadi , jadi di tolak nya lampu ke dalam sikit . Huh !! lega sikit . YY dah x nampak apa , cuma rasa badan duk gegar2 sebab nak keluar kan baby .


Masa nie, sejuk nya jangan cakap lah. Badan siap menggigil lagi . Selepas beberapa gegaran dan tekan2 kat perut, YY rasa cam perut kosong jer . Tapi takde plak dengar suara baby . YY cuma dengar cam bunyi sedutan then dengar lah tangisan baby yg pertama . Masa nie, airmata YY pun mengalir sama dengan tangisan baby . Ya Allah, Syukur alhamdulillah. Kini YY telah bergelar ibu . Syukur , Syukur sangat . Lepas tue YY rasa perut di tekan - tekan dengan kuat . Katil siap gegar lagi, rupanya operasi nak keluarkan uri plak. 


Sesambil proses pembedahan belum selesai, Nurse Wawa datang  kat YY tanya nak tengok baby tak. Dah tentu lah nak tengok kan. Ya Allah, indahnya kurniaan mu . Baby ini lah yang duduk di rahim ku selama sembilan bulan . Kini berada di depan mata ku . Cium baby buat pertama kali, air mata mengalir lagi . Then Wawa tanya , nak tau jantina tak ? Mesti lah nak tau kan . Sebab sepanjang mengandung memang tak dapat comfirmation jantina baby . Ada jer ragam baby tak bagi ibu tengok jantina awak . Wawa bukak bedung , dan tunjuk . Memula YY tak nampak, then Wawa bukak luas sikit bedung baby. Dan , Alhamdulillah YY di kurniakan baby perempuan . Memang idaman YY dan En. Suami nak baby perempuan. Syukur sangat. 


Akhirnya , lahir lah anak pertama YY seorang perempuan pada 7.10.2014 dengan berat 3.16kg pada pukul 3.19petang . Walaupun pelbagai dugaan dan ujian yang YY alami sepanjang mengandung, alhamdulillah semuanya selamat walaupun berlaku sedikit masalah pendarahan ketika pembedahan. Patut lah YY rasa cam lama jer nak selesai. Tapi semua nya dapat di atasi , dan YY takdelah sampai kena masuk darah . 


Ok , ini pengalaman yang YY tak kan lupa sepanjang hayat . Dedulu memang suka sangat tengok perempuan mengandung , sampai terdetik kat hati, adakah YY akan merasai pengalaman itu. Syukur, Allah izinkan YY merasa pengalaman itu . 


Terima Kasih kepada Dr Chelvi , Dr. Amira , Dr Najwa , Dr. Shazni dan jururawat di ward bersalin Hospital Angkatan Tentera Tunku Mizan yang merawat YY sepanjang mengandung . Jasa dan budi kalian akan dikenang sampai bebila . 



P/S : Banyak lagi nak citer , tapi kena tunggu baby tak meragam lah  ek.







JOM KURUS KLIK3
How to Gain 5kg in 10 Weeks Banner

BlogMalaysia.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© Yana Yassin All Rights Reserved