Entri Terkini Yana Yassin

Recent Post no Thumbnail by Bina Blog

4 Tempat Menarik Di Port Dickson

Bagi korang yang baru first time nak pergi bercuti ke Port Dickson tu meh sini baca apa yang YY nak share. Haaa, sedikit sebanyak korang boleh juga tahu tempat apa yang menarik dan best dekat area Port Dickson.

Ikutkan Port Dickson ni dah lama menjadi tempat tumpuan pelancongan, tak kira lah dari dalam negara ataupun luar negara kerana ia mempunyai segala kemudahan prasarana yang lengkap dan baik. Di sini juga, terdapat ada banyak pilihan hotel Port Dickson yang menarik dan unik untuk korang bermalam seperti Grand Lexis, Ancasa Residences, Bayu Beach Resort, Lexis Hibiscus, Glory Beach Resort , Corus Paradise Resorts dan banyak lagi lah.

Sememangnya, terdapat banyak tempat menarik yang boleh dikongsikan tapi takkan laa korang larat nak pergi semua tempat kan. Jadi, YY nak share 4 tempat menarik yang ada di Port Dickson.


1.    Pantai Tanjung Tuan
Salah satu tempat menarik yang terpelihara indah dengan kehijauan hutan dan kejernihan air lautnya ialah Pantai Tanjung Tuan. Air lautnya sangat jernih dilengkapi oleh hamparan pasir putih yang halus dan lembut, berbeza dengan destinasi tempat menarik yang lain kerana masih terlindung dari binaan-binaan bangunan hotel dan rumah-rumah pelancongan.

sumber google


Tak jauh dari pantai ni korang boleh kunjungi ke Rumah Api Tanjung Tuan yangberdekatan dengan Blue Lagoon Port Dickson. Rumah api ni juga dikenali dengan nama Cape Rachado dan merupakan antara rumah api tertua di Malaysia. Pastikan stamina korang cukup tau untuk mendaki naik ke atas rumah api ni. Dah sampai atas nanti bolehlah korang menikmati permandangan di atas. Dah penat-penat, lepas tu dapat menikmati permandangan yang indah pula kan, memang puas!

2.            Pantai Cahaya Negeri
Di sekitar batu 5 dan batu 6 Port Dickson terdapat sebuah pantai yang menarik iaitu Pantai Cahaya Negeri dan ramai juga yang kata pantai ni merupakan pantai yang terbaik di sini selain dari Pantai Teluk Kemang. Haaa, nak tahu terbaik ke tidak, korang wajib datang ke sini! Dah datang baru boleh komen. Hihi.

sumber google

Disebabkan keindahan permandangan di sini, terdapat banyak hotel Port Dickson, resort dan homestay yang telah didirikan di sepanjang perairan ni. Keindahan alam semula jadi yang menawarkan ketenangan diimbangi oleh prasarana moden yang memberikan keselesaan pasti membuatkan percutian korang sangat bermakna. Apa yang menariknya lagi, korang juga boleh kunjungi ke Pulau Burung dengan melalui sebuah jambatan kayu yang panjang dan boleh beriadah bersama keluarga sambil menikmati panorama indah Hutan Paya Laut.


3.            Muzium Tentera Darat
Untuk pengetahuan korang Muzium Tentera Darat ni merupakan muzium tentera yang terbesar di Malaysia yang mana ia juga standing dengan muzium-muzium tentera dari luar negara dengan berdasarkan kelengkapan infrastruktur dan bahan pengisian yang ada di dalamnya.

sumber google

Korang yang suka dengan sejarah tu pasti akan kagum dengan bahan-bahan ilmu yang ada di sini. Bagi korang yang kurang minat dengan sejarah pun boleh juga ke sini, mana tahu korang boleh dapat info dan tambah ilmu baru di sini. Bak kata pepatah tak kenal maka tak cinta. Haaa, nanti kalau korang dah kenal nanti mesti boleh jatuh cinta kan? Hihi.

Dekat muzium ni pun terdapat pelbagai kemudahan yang disediakan seperti surau, kedai cendera mata, kafe, tandas awam dan sebangainya. Kalau korang perlukan penerangan secara berkumpulan, Pembantu Penerangan turut disediakan bagi mendapatkan maklumat secara tepat. Idea yang ideal juga kalau korang nak bawa anak-anak datang ke sini untuk mempelajari ilmu sejarah dengan lebih dekat.


4.            PD Ostrich Farm – dekat dengan paradise lagoon apartment
Orang kata memang tak sah kalau bercuti bersama keluarga membawa anak-anak tidak datang ke PD Ostrich Show Farm ni. Kalau korang stay dekat Paradise Lagoon Apartment,tidak jauhlah jaraknya untuk sampai ke sini, lebih kurang dalam 10km saja. Selain burung unta, di sini juga terdapat haiwan lain seperti, keldai, unta, kambing, ayam belanda, itik dan lain-lain lagi. Yang pastinya kalau korang bawa anak-anak datang ke sini mesti mereka seronok dapat tengok haiwan-haiwan ini.

sumber google

Dekat sini mereka boleh tengok dengan dekat betapa besarnya burung unta ni dan yang paling teruja sekali bila dapat tengok telurnya yang sangat besar! Kalau goreng buat telur dadar ni, satu bas pun boleh makan. Haha. Selain tu, terdapat juga aktiviti lain yang disediakan seperti korang boleh menunggang burung unta, memanah, ATV rides outdoor dan macam-macam lagi.
Haaa, banyak kan tempat-tempat yang menarik. Tu belum termasuk dengan aktiviti bersukannya lagi tu. Mesti ada pelbagai aktiviti di tepi pantai yang boleh korang lakukan bersama keluarga dan rakan-rakan bila bercuti ke sana nanti. Tak rugilah kalau ada di antara korang yang bercadang nak buat aktiviti hari keluarga ataupun reunion bersama rakan-rakan di sana. Pasti akan memberikan kenangan terindah buat korang.

Citer banyak pun tak guna, Korang patut terjah semua tempat yang YY citer nie. Memang seronok tau . Tak yah sesuah nak bercuti ker obersea bagai, dalam Malaysia pun banyak tempat menarik, terutamanya kat Port Dickson. Sat naaa, Nak share dengan korang gambaq masa YY bercuti di Corus Paradise Resort,PD .

Corus Paradise Resorts PD

View dari bilik , seronok Kak Long Qaireen.


Corus Paradise Resorts PD

Adik pun nak jugak,



Corus Paradise Resorts PD

Tak kan lepak bilik jer, kena lah pi mandi laut kan.


Corus Paradise Resorts PD

Seronok Kak Long dapat main pasir ngan mandi laut


Corus Paradise Resorts PD

Mandi Kolam Pulak,


Corus Paradise Resorts PD

Penat adik mandi, tido dulu lah . Hahahhaha./




Okay lah, have fun korang! Selamat bercuti ya.


Kecewa Makan di Serabei Cafe' Putrajaya

Assalammualaikum,

Sejak duk keje kat putrajaya nie, ada lah teringin nak pi Ayer8 . Asik duk tengok orang pi makan area situ. Cam teringin lah pulak kan . So , hari nie Jumaat . Waktu rehat kan cam lama, so YY ajak lah Kak Noor pi Ayer8 cari makan . Bosan wei makan kat Cafe' opis asik lah menu sama . Dah ler rasa pun x berapa , manjang lah lauk tawar.


Menuju lah YY dan Kak Noor ke Ayer8 . Sesampai jer , kitaorang duk pusing - pusing dulu . Almaklumlah, First time sampai . Kak Noor dah biasa pi , dedua duk fikir nak makan mana. Padahal menimbun kedai makan kat Ayer8 . Then , Kak Noor bagi cadangan makan kat Serabei Cafe'. Nak masuk pun dah ada orang tunggu depan pintu , siap dengan menu . 




Padangan pertama YY bila masuk , Waaaah ramainya staff. Mesti service bagus nie. Bila bukak pulak menu, hurmmm harga macam mahai jer . Ok , xpe . Kita tengok dulu camner rupa makanannya . 



Staff punya ramai, YY depan mata bila YY kira . Ada dekat 12 orang . 




YY order Bihun Tomyam + Ais Kosong . 


Kak Noor order Nasi Goreng Ayam Kunyit + Jus Apple . 


Tik Tokkk Tik Tokkkk.



Menunggu Makanan tak sampai- sampai . 



Tungguuu dan Tunggguuuu . Makanan tak sampai - sampai . Eh , awat lama sangat . Staff kemain ramai , tapi macam x buat apa jer . Apa fungsi reramai tapi service lambat . Meja yang awal dari kitaorang makanan tak sampai lagi . Ok, mari menunggu lagi .



Orang sebelah pun masih menunggu makanan



Makanan orang sebelah sampai .


keluar ayat dari mulut Kak Noor " Sikitnyaa nasi dia , x baloi ngan harga".


xpe , kita tunggu Nasi Kak Noor sampai .


Dan tak tak lama lepas tue makanan YY dan Kak Noor sampai .


Memang portion agak sikit berbanding harga .



Korang nampak cam Nasi tue Gemok . Padahal gunung kecik jer tuee.



Suapan pertama Nasi ke mulut Kak Noor . Eeeee, memang takde bintang , Nasi Goreng x sedap. Tunggu punya lama , nasi sejuk . Apa citerr ???






Suapan pertama YY , Bihun Tom Yam . Xmasam , dan macam ada rasa manis sikit. Tak Pedas , Portion kecik . 


Mulut tak puasa hati ngan makanan , tapi telan jugak lah . Sebab harga dah mahal . Kena makan sampai habis nie . 




Nasi Lembik, rasa kureng . 



Komen Kak Noor berkenaan Nasi Goreng Ayam Kunyit . 

Nasi Lembik , rasa memang x sedap . Sedap lagi masak sendiri kat rumah kot . Tak berbaloi ngan harga , nasib ada ayam kunyit penyelamat . 






First n Last kot terjah Serabei Cafe' . Harap service diorang lebih bagus lepas nie . Yang YY tak faham, kenapa staff dia ramai bebenor . Patut lah harga makan mahal , tuk cover gaji pekerja kot . Hahahhahaha, agak2 jer .


Bila citer ngan kengkawan kat opis , kekecewaan kitaorg . Rupanya banyak dah terkena . Memang diorg tak pi dah Serabei Cafe' . Siap kena sound lagi , punya banyak tempat makan kat ayer8 , apsal lah pi situ . Mana lah acik tau , x memasal acik terkena . Kbai .  




P/S : Kalau makanan sedap, Harga mahal pun kita puas hati . Ini adalah pandangan dan pengalaman YY sendiri . Xmo Emo3 naaaa .





Suprise Besday Untuk Noor Hasanah :))

Assalammualaikum,


Baru - baru nie YY ngan kengkawan opis ada lah plan nak buat suprise besday Kak Noor . Plannya nak beli kek jer , then nyanyi reramai . Asal yang nak menjoin kan diri , dalam 5 orang . Tapi pada hari kejadian , teramai plak nak join .



Bergosip sebelum Kak Noor Masuk Pantry



Kek Faizal dah tolong belikan , paginya YY siap bawak bihun goreng untuk breakfast , Ada lebih , nak bawak ke petang . Sessi potong kek memang nak buat petang pun . Sebelum balik keje tue . Bila Nor sibuk nak buat persiapan kat pantry , boleh pulak Kak Noor nak ke pantry .


Pizza tue sponsor by Fadh



So, masa nie lah , semua duk sibuk tanya memacam soalan , sebab tak nak kak noor pi pantry . Bab nie memang lawak . ada jugak soalan yang x masuk akal . Puas memasing cari idea xnak bagi Kak Noor pi pantry . Akhirnya, Kak Noor berlalu pergi sebab dia dah tak tahan nak pi toilet . Nasib dia x masuk ke pantry . 


Then , kitaorg reramai dah standby kat pantry , tggu Kak Noor keluar dari toilet . Sampai pantry , kitaorg tahan Kak Noor, past tue dia macam terkejut terus lari pi tempat . Puas pulak ada yang g pujuk Kak Noor ajak pi pantry . Dengan keadaan yang terharu Kak Noor masuk pantry , kitaorang nyanyi lagu besday . Masa nie Kak Noor dah nangis kooo . Kemain terharu dia . Katanyaa, sepanjang hidup , ini first time ada sambutan suprise camginie. YY pun terharu , nank nangis sama . Tapi cover . Hahhahahahahaha.



Muka terkejut Besday Girl . 
















Nampak tak mata merah besday girl . Terharu sgt tuee.  Ada video gak . nanti YY try upload. 






Kemain comot anak dara dapat makan kek . 




Buat Kak Noor. Happy Belated Besday . Moga Murah rezeki , di beri kesihatan yang baik . Hidup ceria selalu , dan tabah menghadapi ujian hidup . Nanti kita pi makan Boat Noodle lagi yer . Moga cecepat dapat jodoh . Kbai . 



P/S : Seronok bila dapat gembira kan orang kan .





Tebus Mata Ganjaran dengan Bonuslink di Shell

Assalammualaikum,


Korang , nak citer nie. Korang suka tak kalau korang berbelanja , past tue boleh redeem barang dengan gunakan point hasil dari korang berbelanja tue . Haaa, mesti suka kan . Nak citer nie , korang tau dak pasal kad Bonuslink . Ini lah kad yang korang boleh kumpul point dan tebus dengan barang . Jimat uolsss, x yah keluar duit . Hasil daripada korang beli barang atau isi minyak dan kumpul point . 






The best part , sekarang ada pulak kempen loyalty antara Shell dan Bonuslink . Kira bila korang isi minyak , gunakan kad bonuslink dan kumpul point berganda . Mak mak nie memang suka lah kalau dapat brang percuma hanya bayar dengan point kan . RM 1 bersamaan dengan 100 point . 






Kalau korang pergi Shell , mesti korang akan perasan bebarang di dalam Shell ada yang boleh di beli dengan hanya menggunakan point di kad Bonuslink . Korang tak payah nak keluar duit pun . Camne nak tau nilai point korang ? nie ha YY share . 

100 points bersamaan dengan RM1.00
1000 points bersamaan dengan RM10.00
3000 points bersamaan dengan RM30.00

Korang boleh tebus mata ganjaran tadi di Shell Select atau pun Deli2Go .













Eh , sebelum terlupa . Kalau point korang kurang 100 , memang tak boleh untuk tebus mata . Kena cukup 100 , baru dapat nilai RM 1 tuee. Berbaloi kan . Jimat pun jimat . Di buat anak mengamuk nak memacam , duit pulak tak cukup . Bayar saje dengan kad Bonuslink . Settle . Ibu pun leh tersenyum , anak dapat apa yang dihajati . 







Bukan setakat di Shell , korang boleh jugak tebus mata ganjaran dengan mendapatkan vouchers melalui website BonusLink  diantaranya Baskin Robbins dan TGV Cinemas ada jugak vouchers makan - makan seperti Nandos, The Coffee Bean, KFC, Pizza Hut, Tony Romas dan banyak lagi. Nak detail lagi , boleh lah terjah website Bonuslink terus.






Barangan Rumah



https://www.bonuslink.com.my/






Gabungan yang paling mantap , bila korang guna kad shell easiGo , past tue guna pulak Bonuslink . Mudah betul . Dalam mas korang nak isi minyak , boleh reedem on the spot gitue . Dah jimat lagi . 




Mari isi minyak di Shell




Nampak tak , sila Masukkan Bonuslink kad. Masa nie , korang boleh pilih nak reedem guna point atau pakai cash . 





Kalau korang isi minyak di Shell , dan menggunakan kad Bonuslink . Korang layak mendapat :

1 Liter Minyak = 1 Point
1 point = RM1 ( untuk semua minyak pelincir )
25% bonus Point untuk Shell V-Power Racing

dan 

dapatkan Bonus Point seperti Jadual di bawah :





Ok lah , harap korang faham apa yang YY nak share nie . Jom isi minyak di Shell dengan kad Bonuslink . Berbaloi - baloi dan jimat kooo . 





Detail : https://www.bonuslink.com.my/









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Yana Yassin Designed by Ms.Azhafizah