Entri Terkini Yana Yassin

Recent Post no Thumbnail by Bina Blog

Pregnancy 101 : Persediaan barang keperluan new born baby murah


Assalammualaikum ,


Sebelum nie YY pernah citer kan pasal PUREEN Stock Clearance . Memula plan nya YY nak pi hari Sabtu , sekali En. Suami kena keje plak. So, terpaksa lah postponed ke hari Ahad. Dah siap pesan ngan En. Suami nak gerak pepagi sebab tengok status kengkawan yang pi Sabtu , mengadap jem lah , parking susah  lah , orang ramai sangat lah . Banyak sangat dugaan nyer, baik lah kita gerak pagi supaya tak menghadapi masalah .



Sebelum pi, YY dah sesiap survey apa barang yang nak beli . Siap tanya Mommy Blogger Ruby lagi , dia kan baru jer dapat baby, so mesti dah ada pengalaman apa yang perlu dengan apa yang tidak. Plan nyer YY nak cari barang seperti mandian , dan apa2 kelengkapan baby tak termasuk baju . Yer lah, kita tak tau jantina lagi, jadi kita hold dulu bab baju tue eh .


Barangan Pureen Clearance


Pesanan Ruby “Yana, kalau kau tak rasa nak beli baju baby , sila tutup mata” . Memula YY agak kurang faham apa maksud Ruby, tapi bila dah sampai kat tempat kejadian , Ya ampunnnnn murah giler kot baju baby. Dari YY xnak beli baju, tak sempat nak tutup mata dah terjah tempat baju dulu . Bayang kan , baju baby selai RM3 . Tak sawan kejap jadi nyaa.


Korang nak tau apa lagi yang YY borong , memang berbaloi sangat apa yang YY beli di Pureen Stock Clearance kat Shah Alam 27 April 2014 baru – baru nie .


1. Pureen Baby Wipes

Barangan Pureen Clearance Baby WipesBarangan Pureen Clearance - baby wipes

Pureen Baby Wipes ( Orange ) ( 100’s x 2 ) = RM 9

Pureen Baby Wipes ( Blue ) ( 30’s x 2 ) RM 3 x 7 = RM 21



2. Pureen Warmer beg

Barangan Pureen Clearance - Warmer Beg

Pureen Warmer Beg = RM 10.00



3. Pureen Madame Maternity Pad

Barangan Pureen Clearance Maternity Pad

Madame Maternity Pad ( 20’s RM9 x 3 ) = RM 27



4. Disposable Underwear

Barangan Pureen Clearance - Disposable underware

Pureen Travo Maternity Disposable Underwear ( 5′s RM 4 x 10 ) = RM 40



Bab pad dan Disposable Underwear nie memang tips dari Ruby . Maklum lah, katanya badan saiz cam we all nie memang sesuai sangat dan selesa nak pakai brand nie . Jadi atas nasihat orang yang dah ada pengalaman , memang YY borong lah . Ada jugak kengkawan yang bgtau YY tak payah beli Maternity pad , cukup guna kotex Overnight yang panjang jer, tapi dah bila Ruby kata Madame Maternity Pad nie selesa, so YY beli jugak lah . Siap kira tue, agak2 sehari nak guna berapa dan di darab ngan 2 minggu penggunaan . So, YY beli lah 3 dulu .



5. Baby Powder Pureen

Barangan Pureen Clearance baby powder

Pureen Baby Powder ( 2’s 525g + 1’s 325g ) = RM 10



6. Baby Cotsheet

Barangan Pureen Clearance baby cotsheet

Pureen Baby Cotsheet = RM 12




7. Pureen Washable Nursing Pads

Barangan Pureen Clearance washable nursing pads

Pureen Washable Nursing Pads 2’s = RM 6


Yang Washable Nursing Pad nie memula YY pegang dan letak balik. Tak terfikir lah nak beli . Sekali sorang auntie nie pekerja Pureen pegang lengan YY siap cakap “amoi, ini banyak murah , kalau u pergi kaunter mahal wooo” . Pastu YY pandang En. Suami tanya nak amik tak, En.Suami angguk jer. So, amik lah satu dulu, esok3 kalau ok kita beli lagi .




8. Pureen Breast Milk Storage Bottle

Barangan Pureen Clearance breast milk bottle

Pureen Breast Milk Storage Bottle 4oz ( 120ml x 4’s ) = RM 15




9. Pureen Bottle

Barangan Pureen Clearance botol susu

Pureen BPA Bottle 3’s = RM 12.00



10. Pureen Dry 5 Baby Diapers New Born

Barangan Pureen Clearance pampers new born

Pureen Dry 5 Pampers 66’s saiz S = RM 24





11. Pureen Baby Yogurt

Barangan Pureen Clearance

Pureen Baby Yogurt Head To Toe Wash = RM 13

( Lupa nak snap, so ehsan google )




12. Baju Baby

Barangan Pureen Clearance baju baby

4 helai ( 2 pasang )  RM 3 x 4 = RM 12 ( putih )

Sepasang = RM 8 ( Hijau )

2 Pasang  ( RM 12 x 2 ) = RM 24 ( Biru & Oren )




Bab Baju tue yang tak menahan . Tak tau jantina lagi, jadi beli color selamat . Bila lagi lah nak ada Pureen Stock Clearance . Nak borong baju bebanyak . Patut masa YY sampai tue, tengok ramai yg dah pegang beg penuh dengan baju .



Barangan Pureen Clearance

Ramai orang yang sedang memborong




Barangan Pureen Clearance

Kemain banyak kaunter nak bayar , takde lah tunggu lama .



Barangan Pureen Clearance

Berat ke En. Suami sampai lelap2 mata bawak barang




Barangan Pureen Clearance

Sessi Membayar . Total RM 243 . Murah .




Barangan Pureen Clearance Barangan Pureen Clearance

Dah , dah jom balik. Lain kali kita sambung Shopping lagi .




Balik tue siap singgah tesco lagi, cari bekas nak letak barang baby semua . Alhamdulillah , sikit – sikit persediaan dah di buat untuk menyambut orang baru . Moga semuanya berjalan lancar dan selamat . Now dah masuk 4 bulan ( 16 minggu ) , YY seriau jugak sebab YY ada mimpi bersalin awal masa 7 bulan . Dah ler mimpi tue macam real . Korang doakan jugak untuk #ShahYana Junior yer.



P/S : Pening YY menghadapi kerenah “buku pink”.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Yana Yassin Designed by Ms.Azhafizah