Entri Terkini Yana Yassin

Recent Post no Thumbnail by Bina Blog

GST | Jangan TerTIPU | Jadi Pengguna Bijak

Assalammualaikum,


Nie nak share ngan korang . Jadilah pengguna bijak . Bila GST nie , ramai yang amik kesempatan . Yang tak patut naik pun , naik jugak . Lagi lah gerai - gerai , yang x berdaftar pun kemain lagi naik kan harga barang . Nie nak bagi tips pengguna bijak . 



Resit GST

Elak kan diri di tipu . 


1. Pastikan setiap transaksi ada resit rasmi dengan nama pendaftaran Syarikat dan No Pendaftaran GST ( 12 digit ).



2. Takde resit , boleh bertanya " mana resit" . Dan boleh buat ugutan kata nak buat report . Ada yang berjaya tak kena GST dengan cara nie . 


3. Resit tulis tangan tak boleh charge GST . Itu menipu . yang tiada resit rasmi nie , cukai berkenaan masuk poket sendiri . Bukan di salur kepada kerajaan . 


4. Jika syarikat tersebut TIDAK berdaftar dengan GST dan kenakan GST pada pelanggan, buat aduan di kastam dan sila bawa resit tadi. 


5. Aduan boleh di buat di talian 1 - 800 - 886 - 800 atau email ke eaduan.kpdnkk.gov.my



*****Peniaga boleh dikenakan denda RM200,000 jika tidak berdaftar dengan GST tetapi kenakan GST pada pelanggan.




P/S : Buat Tindakan BIJAK . 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Yana Yassin Designed by Ms.Azhafizah