Entri Terkini Yana Yassin

Recent Post no Thumbnail by Bina Blog

Sakit Gigi Tampal Bunga Cengkih


Assalammualaikum,



Lepas bersalin , YY kerap jugak kena gusi bengkak or sakit gigi . Memang kalsium dah kurang kot . Lagi pun , masa mengandung memang YY takde langsung buat checkup untuk gigi. Doktor lupa nak suruh kot . YY pun tak teringat . 



Sampai ler , gigi YY yang pernah tampal sebab lubang . Tampalan nye tertanggal . Apa lagi , masalah sakit gigi bermula . Nak jadi citer , masalah sakit gigi memang amat lah menyakitkan . Sampai ke telinga dan kepala sakitnya . Nak buat keje pun tak lalu . Muka toya , sampai orang kat opis suh YY rehat jer . Yer lah , sakit punya pasal memang tak leh nak focus . 




Petua Sakit Gigi




Nak pi klinik , YY punya appoinment lagi 2 minggu . Aduhhh !!! mampu ke bertahan sampai 2 minggu nie . So, tetiba kakak opis bagi idea letak bunga cengkih kat gigi yang sakit tue . X kira lah , rasa x sedap ke apa . Nak baik punya pasal , balik keje nak try . Dalam kepala dah terbayang bunga cengkih kat dapur . 



Sampai umah , duk memain ngan Qaireen dengan menahan sakit . Masa nie , memang YY tak ingat langsung pasal Bunga Cengkih . Main ngan anak , sakit pun tahan jer . Nak jadi citer , selalu pukul 8 malam anak dara nie dah tido , tapi malam tadi dia boleh main sampai kul 10 malam . Kebetulan bapaknya rajin pulak g jogging , YY lah melayan Qaireen dalam kesakitan . 



Bila anak tido , sakit makin menjadi - jadi . Berdenyut - denyut , tangkap kat kepala sampai mata tak leh nak focus . Rasa mata cam juling pun yer gak . Bila En Abah balik , dia tengok YY muka punya lah teruk sebab menahan sakit gigi, sibuk lah suh YY makan panadol . Tetiba baru YY teringat pasal Bunga Cengkih . Aduhhh !!! dah tengah malam baru teringat . 




Bunga Cengkih

Bunga cengkih 




Apa lagi , amik Bunga cengkih kat dapur , bertahan kunyah dan letak kat gigi yang sakit tue . Rasa berangin jer . then x sampai pun 10 minit , rasa sakit terus hilang . Wooooo, hebat nya penangan Bunga Cengkih . Memang rasanya tak sedap , ce korang bayangkan tengah makan tergigit bunga cengkih , comfirm hilang selera kan . Tapi nak baik punya pasal , YY kuatkan semangat . Sakit gigi nie bertahan dah dekat 3 hari . Guna bunga cengkih kejap jer hilang sakit . 





Hilang sakit gigi dengan bunga cengkih jer . Tak yah nak makan panadol , lagi pun memang YY tak suka makan panadol . Tak elok untuk kesan jangka panjang . So, kalau korang sakit gigi , ini lah petua yang mujarab . YY share sebab YY dah try .Kekonon pepagi nak g klinik lah sebab dah sakit sangat , tapi sebab dah tak sakit . Tak jadi gigi klinik . Syabassssss untuk diri sendiri . Kita tunggu jer lah ke klinik ikut tarikh appoinment lagi 2 minggu . 






P/S : Sebab mujarab , tazzaabarrr nak share dengan korang .




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Yana Yassin Designed by Ms.Azhafizah