Entri Terkini Yana Yassin

Recent Post no Thumbnail by Bina Blog

Cara Daftar Paypal dengan account Maybank


Assalammualaikum,

Shopping online ?? Tahu dah ramai orang sekarang memang suka bebenor shopping online. Maklum lah banyak leh jimat. Tak yah sesusah nak tempuh jem, xyah sesusah nak cari parking. Duk depan lappy jer, pilih dan bayar. Tunggu jer barang sampai ke rumah. Senang kan.

Bila citer bab bayar, ada yang menggunakan Maybank2U , ada jugak yang guna CIMB Click dan ada jugak yang guna paypal. Tapi ada jugak yang x tahu macam mana nak register paypal kan. Meh YY nak ajar sikit, sebab kebetulan ada yang bertanya camne nak register paypal, gegara YY ada beberapa kali shopping di www.ebay.com.my dan membayar dengan paypal.

Yang YY nak tunjuk nie, adalah mandaftar paypal dengan kad debit Maybank korang. Bukan guna Kad Kredit eh. Yer lah, bukan semua orang ada kad kredit kan. Lepas daftar, comfirm lebih senang korang nak bershopping onine.


1. Korang kena ada Kad Debit ATM Maybank yang sah ada gambar Cherry tuee . Buka link http://www.paypal.com dan klik sign up.




Cara daftar Paypal  100




2. Bila dah klik sign up, akan keluar gambar seperti dibawah. Jangan lupa pilih negara dan klik‘get started’ kat bahagian ‘premier’.


Cara daftar Paypal  101




3. Lepas tu, isi la form yang keluar dengan maklumat korang dengan betul yer.
Cara daftar Paypal  102

Cara daftar Paypal  103




4. Bila dah isi form, klik ‘agreed and get started’. Bila sampai tahap ni, akan keluar gambar seperti di bawah. Korang kena isi ‘security code’ dalam kotak tueee .

Cara daftar Paypal  104




5. Then korang kena tunggu email untuk activate acct paypal korang. Ini untuk pastikan email korang adalah sah, bukan fake yaa. Kemudian korang klik ‘continue’ yang kat Pay with my Credit / Debit Card .

Cara daftar Paypal  105




6. Then masa nie lah korang kena register no kad Maybank ATM debit card korang. Credit Card No korang amik kad belakang kad ATM Debit korang tue.

Cara daftar Paypal200




7. So, sekarang korang tunggu lah untuk Card ATM Debit orang untuk di verified. Selalu nyer akan amik masa beberapa hari ( 2-30 hari ). Owh, lupa nak inform bila berjaya, dalam acct korang akan ada di tolak sebanyak RM10 , tapi RM10 nie akan dipulangkan semula nanti.


Cara daftar Paypal  107



8. Cara nak confirmkan debit kad korang , log in akaun PayPal kemudian klik ‘confirm debit card’ dan masukkan 4 angka rahsia. Dari mana nak dapatkan 4 angka rahsia tu?? Ok, 4 angka tu boleh dapatkan di statement maybank. Buka lah mayban2u, dari situ boleh dapat Code berkenaan.



9. Log in dulu maybank2u. Lepas tu, klik ‘accounts and banking’ kat tab menu. Dan seterusnya klik ‘wadiah saving account’. Then terus ke Debit Card History . Code nyer adalah selepas perkataan ‘SALE PP XXXX‘. Kemudian masukkan angka tu kat bahagian kotak untuk confirm debit kad di akaun paypal yang korang buka tadi, terus save dan korang dah boleh shopping guna akaun paypal.

 
Cara daftar Paypal201




10. Kalau korang kurang pasti mana nak letak Code yang amik kat Maybank2u tue kan. Korang buka korang nya acct Paypal, then klik macam kat bawah nie.



Cara daftar Paypal205





Ok, DONE. Korang dah boleh shopping membayar menggunakan Paypal. Selamat Bershopping korang. Smile




P/S : Semakin gian plak shopping online, Owhhh nooooo .





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Yana Yassin Designed by Ms.Azhafizah