Entri Terkini Yana Yassin

Recent Post no Thumbnail by Bina Blog

#KembaraMediaDesaru | Dewan Negeri Johor dan Puteri Harbour

Assalammualaikum,

Selepas melawat tapak Legoland Malaysia, kitaorg di bawa pulak ke Dewan Negeri Johor Bharu. di Bangunan Sultan Ismail. Dewan yang digunakan untuk ADUN Johor bersidang. Kagum melihat seni reka bentuk Dewan yang sungguh indah. Bumbung seperti sebiji Nenas dan tiang trdapat ciri – ciri lada hitam sebagai sumber ekonomi johor satu ketika dahulu . Dah rasa macam menteri pulak bila kitaorg semua duduk di dalam dewan Negeri. Masa nie lah baru YY tahu, yang Sultan Johor sekarang suka warna biru, sebab tue lah kerusi Sultan pun color biru.


Puteri Harbour001_DSC_3962Johor Bharu
Bangunan Sultan Ismail.

Puteri Harbour004_DSC_3966Johor Bharu
Mendengar penerangan berkenaan Dewan Negeri Johor.

Puteri Harbour001_DSC_4002Johor Bharu
Tempat duduk MB Johor.

ADUN Johor004_DSC_3983
Di Dalam Dewan Negeri Johor

Puteri Harbour016_DSC_3996Johor BharuPuteri Harbour022_DSC_4007Johor BharuPuteri Harbour002_DSC_3973Johor Bharu
Kerusi Sultan Johor dan tiang yang ada asas Lada Hitam.
Kerusi Sultan di tempah Khas mengikut saiz Sultan semasa. 
Kalau Sultan Mangkat, kerusi akan digantikan. 
Pilihan warna bagi Sultan Johor sekarang adalah Biru Torquise

ADUN Johor001_DSC_3974
Bumbung yang berasaskan sebiji Nenas

Puteri Harbour005_DSC_3979Johor Bharu
Keindahan di dalam dewan.

Di Jata Johor - 
Laluan Khas Sultan dan Speaker sahaja ketika bersidang.


Diantara penerangan yang menarik minat YY adalah peranan Jurutulis di dalam Dewan Undangan Negeri ini. Jurutulis di tugaskan untuk menulis apa sahaja yang berlaku di dalam Dewan. Kalau ada Menteri yang batuk 3 kali uhuk uuhuk uuhukkk, jadi juru tulis turut menulis uhukk uhuuk uhuukk di dalam catitan nya. Kalau menteri duk maki- maki pun, semua jurutulis kena catatkan. Kalau zaman dulu kena tulis dengan pantas, but now siap dah ada perakam. Jadi senang sikit keje Jurutulis. Jurutulis ada 2 orang iaitu jurutulis dan pembantu jurutulis. Jawatan Jurutulis pun tinggi tau, bawah sikit ja dari JUSA. hebat tak. 


ADUN Johor013_DSC_4018
Puteri Harbour 

Kemudian baru lah kami di bawa ke Puteri harbour untuk sessi makan malam. Puteri Harbour jugak ada lah satu tempat yang bakal menjadi tumpuan pelancong, sebab tak lama lagi akan ada Hotel yang mempunyai indoor games seperti Hello Kitty. Camne lah rupanya bila dah siap nanti kan. Puteri Harbour adalah tempat kapal – kapal layar parking. Pelbagai saiz dan rupa ada. Bagi peminat kapal layar, Puteri Harbour adalah tempat yang sesuai untuk korang park korang nya kapal.


Puteri Harbour109Nusajaya Johor Bharu
Ini adalah Bandar Nusajaya akan Datang, bakal membangun Pesat.

Puteri Harbour111Nusajaya Johor Bharu
Penerangan tentang pembangunan Nusajaya dari orang kuat.

Puteri Harbour112Nusajaya Johor Bharu
Nampak tak kapal-kapal kat belakang tuee.
( abaikan muka yang comot itu , penat weei dah seharian perjalanan )

Sambil menjamu selera, ada live band nyanyi-nyanyi. Buat makan selera we all makan tau. The best part, ADUN Nusajaya siap turn padang sambut kitaorang rombongan media. Rasa sangat dihargai. Terima kasih Dato’ sebab sudi menjamu kami dengan makanan yang sedap2, siap dapat souvenier pen drive lagi.


Puteri Harbour200Nusajaya Johor Bharu

Puteri Harbour102Nusajaya Johor Bharu
Welcome drink dari Puteri Harbour. Awat muka ketat memasing. Lapar yerr.

Puteri Harbour104Nusajaya Johor Bharu
Live Band yang menghiburkan Kembara Media sambil menjamu selera.
Ali ( RTM ) dan Nisa Kay tue Duk berlakon tgh perfome yaa.


Puteri Harbour106Nusajaya Johor BharuPuteri Harbour113Nusajaya Johor Bharu
Yummeeeh, masa membesarkan perut.


Maaf yer, gambar masa makan memang tak dan nak amik, sebab teruja plus dah lapor bebenor. Maklum lah, seharian perjalanan dari KL 6pg, dan kami berada di Puteri harbour kira-kira 8 malam. Habis makan, ada pulak idea nak ke Pasar karat, tapi semua dah tak larat. Jadi amik keputusan untuk terus ke Hotel, dan Pasar Karat kami akan terjah keesokkan hari nya.

Makan Jom 
Ali ( RTM ) , Nisa Kay , Ruby , YY , Ziera Zain , Mejah
- Picture Credit to Ziera Zain.


PUTERI HARBOUR
Satellite Club House,
Lot PTD 141090,
79000, Nusajaya Johor Bharu.

Tel : +607-5302122






Destinasi Penginapan kali adalah di Marina bayu Beach Resort iaitu salah satu Hotel Baru di Johor Bharu. Cerita Pasal Hotel nie, akan YY review di satu entri khas yaa kengkawan. Kita sambung next entri yaaa . Smile




P/S : Johor semakin Maju dengan ada nya Wilayah Iskandar.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Yana Yassin Designed by Ms.Azhafizah