Entri Terkini Yana Yassin

Recent Post no Thumbnail by Bina Blog

Kisah RAYA 2011 - Day 1

Assalammualaikum *__*,

halamak,nape lah terhegeh2 kan, dah raya ke-6 baru nak hupdate citer raya. Xper lah, biar lambat dari xde lansung kan. Tahun nie, seperti biasa YY beraya di Negeri Sembilan, negeri kelahiran Ibu dan Arwah ayah. Lagi pun Ayah di kebumi kat kg Ibu, Serting Ilir. Jadi agak kerap jugak YY pulang ke kampung jika ada kelapangan.

Malam raya dalam kul 11 camtue YY sampai kg ngan angah. Nasib jalan mmg x jem, gerak kul 9 lebih dr kajang. Lalau LEKAS, mmg LEKAS pun sampai. Tahun nie beraya bertiga ja, Ibu, YY ngan angah. Adik x dapat cuti, kak lang plak beraya umah mertua kat IJOK.

Tak ramai yang ada pagi raya.

 Dengan sepupu, YY cucu paling sulung Hokeeey, tua sudah.

Rapat nyer sepupu dengan makchik2 kan. 

 Sessi bermaafan bersama ibu Terchenta.

 Tema Raya 2011, PINK color.

 berhari raya di rumak Pak Tam.

Sambut besday Eimran yg ke-2thn, My anak buah yang pertama.


Pagi raya, seperti biasa siap2. YY mmg xdpat g solat raya, maklum lah 'cuti' kan. Bila semua balik dari solat raya, sessi bermaafan sebelum menerus kan misi berhari raya. Dah plan rumah2 yang YY nak kunjungi, semua nyer adik-beradik arwah ayah. Yang tinggal cuma Paklong, Pakngah ngan Mak Lang. So, menerus kan tradisi beraya seperti semasa hidupnyer arwah,... mesti nak g umah2 abg dan kakak2 nyer. Yerlah, arwah Ayah  ja yang duk KL, jauh sikit, time raya lah baru dapat jumpa.



PakLong nampak sihat, Pakngah pun nampak ok. Tapi MakLang nampak sangat x sihat. Terlantar ja. Bercakap pun dah x larat. Sama kondisi nyer seperti saat akhir arwah ayah YY. Menurut citer PakLang dah 3 bulan MakLang xmo makan, or minum. Sebab tue nampak lemah sangat. Ikut sejarah semua adik-beradik arwah ayah ada Diabetic. So,, kebetulan kaki MakLang dah berlubang. Tue yg dia xmo g spital. Takut kena potong kaki.


Raya 2007, Terakhir beraya bersama arwah Ayah.


Bila YY sampai ja, nampak Mak andah tgh lap badan MakLang. Sebab dia rasa panas badan. So,, Mak Andah dah suh esok nyer g spital. Muka MakLang pucat, macam kurang air, kurang darah. Maklum lah x makan & minum kan. Balik dari tgk MakLang, YY berdoa semoga MakLang sembuh. YY terus teringat arwah ayah. Kondisi MakLang sama sangat macam saat2 akhir arwah ayah.


p/s : Al-Fatihah, rindu nyer kat arwah ayah.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Yana Yassin Designed by Ms.Azhafizah