Entri Terkini Yana Yassin

Recent Post no Thumbnail by Bina Blog

:: Perayaan Chen Beng ??? ::

Rajin pulak hupdate hari ini, setelah mengalami kesibukan terlampau. Sampai nak BerblogWalking pun x sempat. Kali nie saje nak story pasal Perayaan Chen Beng yang di sambut oleh masyarakat Cina.Hurrmmm !!! mesti pelik kan mana kita tau pasal perayaan nie, suma gara2 seorang abg di opis,nama nyer LOH KOK HOONG Dia sorang je Cina kat opis kita tau. Kitaorg mmg suka borak2 ngan dia sebab dia sangat faham dengan budaya melayu, dan sangat marah kala ada bahasa yg x betul digunakan dalam perbualan seharian atau pembacaan di surat khabar.

So, minggu lepas dia duk citer pasal nak g sambut perayaan CHEN BENG, Dia dah beli 'brg' untuk bapak dia. Memula x faham gak, 'brg' apa eh. Nguper nyer perayaan nie cara nyer, diowg akan beli replika barang yang nak di beri pada org yg dah mati tue. Abg Loh sibuk citer yg dia beli ASTRO untuk bapak dia. huhuhuu, tetiba sangat kagum sebab astro yg dia beli tue siap ada remote control tau. wow !!!! teringin nyer nak tgk tapi bila suh snap picture, kata nyer hp xde camera maaa,.. haiyakkk !!! lugi lah kami x dapat tgk Decoder astro dengan remote itu. Brg2 yg diowng beli nie, akan di bakar kat tempat abu bapak nyer diletakkan.

Then, semalam Abg Loh nie duk citer yang abg dia belikan Kete Merc untuk bapak nyerr harga RM28. So, Abg Loh x puas hati sebab kata nyer mahal. Dia usha kat kedai dia beli Astro tue baru RM23. Tau x apa abg dia balas ketidak puashatian abg Loh tue,...

'u tgk lah, i beli ada driver maaa,.... sebab tue mahal. ' ( di aleh bahasa ), hihihi

Kitorg bila dengar gelak terbahak2, x sangka tul. Unik perayaan diowng nie. Sangat tertanya2, camner lah nguper benda2 yang diowg nak bakar tue kan, so tadi kat pasar malam kita ternampak ada yang jual 'benda2' tue. Sempat lah kita curi2 snap picture,.... so layann picture berikut :

Kerusi Urut Siap ada remote tueee
Kete aPe nie eh !!!
Nampak real, padahal replika jer

Camner, nampak real kan. Menarik kalau kita dapat tau pasal budaya bangsa lain. Baru betul nama 1 Malaysia. Jadi kita rajin lah meng google dan terjumpa pasal PERAYAAN CHEN BENG nie,... sila lah baca kalau mahu tahu lanjut eh.

PERAYAAN CHEN BENG

Setiap tanggal 4 atau 5 April, menurut tradisi Tionghoa,
adalah hari Cheng Beng (Mandarin: Qingming). Di mana menurut
tradisi Tionghoa, orang akan beramai-ramai pergi ke tempat
pemakaman orang tua atau para leluhurnya untuk melakukan upacara
penghormatan. Biasanya upacara penghormatan ini dilakukan dengan
berbagai jenis, misalnya saja membersihkan kuburan, menebarkan
kertas sampai dengan membakar kertas yang sering dikenal dengan
Gincua (mandarin: Yinzhi=kertas perak).

Cheng beng adalah salah satu dari 24 Jieqi yang ditentukan
berdasarkan posisi bumi terhadap matahari. Pada Kalender Gregorian
AWAL (bukan akhir!) Cheng beng jatuh pada tanggal 5 April atau 4
April. Bila kita artikan kata Cheng beng, maka Cheng berarti cerah
dan Beng artinya terang sehingga bila digabungkan maka Chengbeng
berarti terang dan cerah.
Hari Qingming berkaitan dengan 2 hal yaitu Hanshi jie dan jieqi.

Saat Chengbeng ideal untuk berziarah dan membersihkan makam
karena cuaca yang bagus (cuaca cerah, langit terang). Apalagi pada
jaman dahulu lokasi pemakaman cukup jauh dari tempat
pemukiman.
Bahkan bila ada orang yang tinggal jauh dari kampung halamannya,
mereka akan berusaha untuk pulang ke kampung halamannya, khusus
untuk melakukan upacara penghormatan para luluhur.

sumber dari mail-archive


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Yana Yassin Designed by Ms.Azhafizah