Entri Terkini Yana Yassin

Recent Post no Thumbnail by Bina Blog

Wifi dan Remote Capture di Camera Casio Exilim EX-TR15


Assalammualaikum,


Weeee ~~~ nak sambung citer nie. Korang dah baca sesikit pasal Camera Exilim yang comel milik YY color pink tue kan. Now YY nak citer pasal kelebihan camera kiut miut nie yang ada wifi. Yesss, camera Casio Exilim EX-TR15 nie ada fungsi Wifi.



Kira bila korang amik gambar, korang boleh direct transfer ke tipon korang. Cuma korang kena ada Aplikasi Camera Casio Exilim EX-TR15 kat tipon korang tue. Korang boleh cari kat google store atau App Store. Tak kisah tipon android atau ios, semua pun boleh.



aplikasi exilim camera

Symbol Aplikasi Camera Casio Exilim




Cara – cara menggunakan fungsi Wifi di Camera Exilim TR15



1. Memula korang amik lah gambar, then pilih mana gambar yang korang nak transfer ke handphone korang.



camera Exilim TR-15   115






2. Pilih bebanyak sehingga maksimum 99 gambar sekali transfer.

camera Exilim TR-15   117






3. Dah pilih gambar, baru kita connect kan wifi Exilim ke Handphone .

camera Exilim TR-15   119






4. Nampak, phone YY dah connect dengan wifi Exilim TR15 .

camera Exilim TR-15   120camera Exilim TR-15   121






5. Bila wifi dah connect antara camera dan phone, korang kena buka Aplikasi Exilim camera di phone, dan gambar akan di transfer .

camera Exilim TR-15   122

camera Exilim TR-15   124





6. Gambar sedang di pindah kan dari camera ke handphone.

camera Exilim TR-15   125camera Exilim TR-15   126






7. Yeaaah, gambar dah berjaya di pindahkan. Boleh lah terus nak update media sosial seperti facebook, twitter dan instagram.

camera Exilim TR-15   133



Selain wifi, boleh pindah – pindah kan gambar. Camera comel , dan unik nie ada remote capture. Contoh lah kan, korang sengsorang tapi nak amik gambor #OOTD . Bila #OOTD mesti nak gambar full kan, so korang boleh guna fungsi remote nie.



Apa fungsi remote ?



Senang citer camnie, korang boleh letak camera jauh dari korag, tapi korang dah connect kan camera dengan phone. So, bila camera jauh, camne nak snap kan, so masa nie lah korang gunakan handphone yang dah berhubung dengan camera secara wifi, klik kat phone jer , so gambar korang dah di capture. Kalau x dapat nak bayangkan, meh YY citer step by step.



Fungsi Remote Capture





1. memula Klik pada remote Capture.

camera Exilim TR-15   135





2. Kemudian connect kepada handphone

camera Exilim TR-15   136






3. Bersedia untuk amik gambar, terpaksa amik dedekat nak tunjuk kat korang connect antara camera dan handphone.,

camera Exilim TR-15   139





4. Bila dah snap, gambar akan tersimpan di dalam camera dan handphone . Walaupun korang menggunakan handphone untuk snap.

camera Exilim TR-15   140camera Exilim TR-15   142






Menarik kan fungsi yang ada, nie tak habis citer lagi. Cukup lah 2 fungsi dulu eh. Teruja tak korang nak memiliki Camera Casio Exilim EX-TR15 niee. Boleh saje terjah di mana – mana Outlet Casio berhampiran korang.






Honda Hybrid Honda Jazz  409

Bergambar reramai menggunakan remote capture





Honda Hybrid Honda Jazz  410

Bersama rakan blogger di Stesen Keretapi Ipoh





camera Exilim TR-15903camera Exilim TR-15905

Snap menggunakan remote, maklumlah dah semua nak masuk dalam ini gambar, jd mari kita gunakan kelebihan pada camera yang ada.






IMG_6801[1]

Sayang dengan si pinky niee. Smile





P/S : makin mudah untuk bergambar dengan Casio Exilim Camera TR15





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Yana Yassin Designed by Ms.Azhafizah