Entri Terkini Yana Yassin

Recent Post no Thumbnail by Bina Blog

Kelantan Homestay Bike Ride Day 2 | Berbasikal keliling kampung.



Assalammualaikum,

Kelantan Homestay Bike Ride hari ke 2 , bermula lah aktiviti berbasikal untuk semua peserta . Bermula dengan breakfast di Hotel Crown Garden , kemudian terus check out. Sebab malam ke dua kami semua akan menginap di Sudara Beach Resort.


Kelantan Bike Ride  258


Kelantan Bike Ride  313Kelantan Bike Ride  314

Breakfast Day 2 di Kelantan




Selesai breakfast , aktiviti berbasikal YY di Homestay Seterpa . Salah satu Homestay yang agak berjaya dan cemerlang . Banyak Anugerah yang Homestay Seterpa terima . Bukan setakat berbasikal keliling kampung , sempat lah kita singgah di tempat membuat Batik , Membuat sarung golok , melihat permainan gasing , aktiviti menjala ikan dan melihat beruk mengambil kelapa di pokok yang tinggi . Ini semua adalah aktiviti harian di Kampung Seterpa .




Kelantan Bike Ride  334

Lama dah x bawak beskal 



Kelantan Bike Ride  332



********




Check Point Pertama :: Pembuatan Batik



Kelantan Bike Ride  166Kelantan Bike Ride  169
Kelantan Bike Ride  342Kelantan Bike Ride  164


Batik Lukis, hasail kerja tangan penduduk kampung.




**********************************************************************




Check Point ke 2 : Pembuatan Sarung Golok



Kelantan Bike Ride  174
Kelantan Bike Ride  175Kelantan Bike Ride  177Kelantan Bike Ride  346

Membuat sarung Golok secara manual, hebat pok chik niee.





************************************************************************



Check Point ke 3 : Permainan Gasing


Kelantan Bike Ride  188Kelantan Bike Ride  191Kelantan Bike Ride  190Kelantan Bike Ride  194

Kalau kena gaya nya, gasing ini mampu berputar selama 2 hingga 3 jam. Hebat betul .






********************************************************




Check Point ke 4 :: Menjala Ikan


Kelantan Bike Ride  197


Kelantan Bike Ride  199Kelantan Bike Ride  201Kelantan Bike Ride  200


Menjala Ikan , membantu nelayan menambah pendapatan.







**************************************************************



Check Point ke 5 : Beruk panjat pokok kelapa




Kelantan Bike Ride  204Kelantan Bike Ride  205
Kelantan Bike Ride  209Kelantan Bike Ride  211

Senang keje, merasa minum air kelapa muda




Seronok rasa dapat berbasikal di sekeliling kampung. Maklum lah YY kan duk bandar, mana ada peluang nak berbaikal bagai. Kekangan masa membantutkan niat YY jugak untuk berbasikal. Selepas bertahun tak berbasikal, mana tak terkial – kial di buat nya. Bila bawak ok jer, tapi bila nak berenti kemain payah sebab kaki macam x sampai nak jejak tanah. Banyak kali gak arrr YY nak jatuh time nak berenti. Nyaris masuk semak pun ada. Muhahhahaa, kelakar plak rasa. Orang lain relax jer bawak beskal, YY macam susah giler .




Kelantan Bike Ride  349Kelantan Bike Ride  350

Selesai berbasikal, di sambut dengan alat muzik traditional Kertok



Dah penat3 berbasikal, apa lagi kita menjamu selera makan tengahari dengan masakan kampung . Yang nie paling YY suka ada lah kerabu. Ada jugak solok lada . Slurrrrpp, sedap nya. Tengah naip nie pun dah terbayang – bayang makanan depan mata.



Kelantan Bike Ride  351Kelantan Bike Ride  353
Kelantan Bike Ride  352Kelantan Bike Ride  354
Kelantan Bike Ride  355



Terima Kasih Homestay Seterpa. Dengan layanan dan membawa peserta keliling kampung. Makanan pun sedap bangat. YY paking suka tang kerabu tuee.





Kelantan Bike Ride  356

YY bersama Prof. Dr. Mohamed Saat Ismail, Pengerusi Homestay Seterpa, Kelantan

Dr Mohamed Saat bin Hj Ismail

Tel: +6013-9393553/+6019-9300252/+609-7657685
Fax: +609-7657685
Email: homestayseterpa@gmail.com / matsaat@kb.usm.my

Address: Homestay Seterpa,
Lot 112 Taman Indah,
Kg. Seterpa Jalan Penggawa Matsaat,
16150 Kota Bharu, Kelantan




Selesai aktiviti di Homestay Seterpa, kita orang terus di bawa ke Sudara Beach Resort. Kena cepat sebab Jumaat kan, yang lelaki nak ke Masjid untuk Solat Jumaat. Sampai Sudara Resort dah check in, masa untuk rehat sebab petang ada aktiviti lain plak. Dugaan betul masa nie, kebetulan ada keje yang perlukan YY menghantar email. Tapi apa kan daya Reort tidak menyediakan kemudahan wifi , dan line Celcom pun edge jer. So, memang mencabar minda YY memeirkirkan cara nak menghantar email. Alhamdulillah , selesai masalah bila ada kawan sedia membantu YY. Terima Kasih Melissa.




Kelantan Bike Ride  390



Nie lah ngupe bilik yang YY dapat, ehsan google.
Camne ntah leh lupa nak amik gambor bilik.


Sudara Beach Resort


Lot 128 Mukim Telong ,
Jalan Tok Bali, 16300
Bachok, Kelantan.
Phone: +609 778 8880 ,
Mobile: +012 319 0009




Dah berehat dengan secukupnya, masa untuk Hi Tea plak. Menu untuk petang yang indah di tepi pantai Sudara Beach resort adalah laksam ( Sedap giler ) , Pulut dengan pengat keledek , Pulut Panggang dan first time YY makan buah Nona. Rasa dia x bape manis, memula tue YY ingat kan durian belanda. Sebab rupanya ada iras.



Kelantan Bike Ride  371Kelantan Bike Ride  372

Buah Nona





Kelantan Bike Ride  376

Laksam





Kelantan Bike Ride  367Kelantan Bike Ride  370


Pulut + Pengat Keledek                              Pulut Panggang dan Tepung Ubi





Dah makan mari kita bekerja, aktiviti petang adalah Volutorism . Kita orang beramai – ramai mengutip sampah di sepanjang pantai. Seronok tau , santai dengan deruan ombak mengutip sampah . Buat korang yang suka lepak kat pantai,, jangan lah buang sampah merata – rata eh. Sian kat pantai, kalau penuh sampah – sarap boleh ‘sakit’ pantai tau. Dah kutip sampah, kita main bola tampar pantai plak. Masa nie lah memasing boleh beramah – mesra.



Kelantan Bike Ride  379

Ready untuk jadi Voluntourism




Kelantan Bike Ride  384

Memasing dengan plastik sampah





Kelantan Bike Ride  385

Evelyn dan Miaw seronok buat keje sukarelawan





Kelantan Bike Ride  216

YY , Farish , Rosnah , Evelyn dan Riffae



Kelantan Bike Ride  232

Main bola tampar lah pulak, lepas dan kutip sampah.




Dah pepenat petang, kita ada sessi makan malam berbaque . Nampak tak, mewah nya dengan sessi makan sesaje. Sambil makan, di persembahkan wayang kulit . First time tau YY tengok wayang kulit secara live. Kagum tau sebab x pakai skrip, sorang jer leh kendalikan pelbagai watak . Lepas wayang kulit ada pulak persembahan dikir barat . Dikir barat asli dari kelantan. Enjoyss uolsss, ambil makan sambil di hiburkan dengan pelbagai lagu dikir barat, termasuk lagu sempena bola final Kelantan vs Pahang.




sudara beach resort kelantan  101

Persembahan Wayang Kulit





sudara beach resort kelantan  120


Di balik tabir persembahan wayang kulit



sudara beach resort kelantan  104

Dikir barat asli Kelantan




sudara beach resort kelantan  107

Retis pun nak cuba berdikir barat




sudara beach resort kelantan  112sudara beach resort kelantan  113
sudara beach resort kelantan  114sudara beach resort kelantan  115
sudara beach resort kelantan  117sudara beach resort kelantan  118


Makan malam yang sedap dan meriah







Ini lah kisah hari ke 2 YY di Kelantan. Seronok berbasikal sambil melihat keindahan kampung. Makanan masih lagi sedap – sedap belaka. Nanti kita sambung citer hari ke tiga pulak eh.


P/S : Seronok berbasikal, walaupun masuk semak, muhahahaha.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Yana Yassin Designed by Ms.Azhafizah