Entri Terkini Yana Yassin

Recent Post no Thumbnail by Bina Blog

Review Filem 29 Februari | Filem 3D pertama Malaysia.

Assalammualaikum,

Korang mesti tertunggu - tunggu kan review dari YY tentang Filem 29 Januari . Karya Edry Abdul Halim dan Kru Studios. Maklumlah, dah intro kat SINI . Korang boleh baca Sinopsis dan tengok Trailer semua kat SINI. Takyah ler YY nak bebel pepanjang kan. Jom terus baca review lah yaaa. 

29Feb-_poster

Filem ini akan di siarkan pada 30 Ogos 2012. Filem ini adalah, Filem 3D yang pertama di Malaysia. Kita patut berbangga kerana bidang perfilem selangkah lagi maju ke depan. Filem ini bergenre "biografi fantasi" ini diarahkan oleh Edry Abdul halim yang pernah memenangi Pengarah Harapan FFM23 pda tahun 2010 serta pemenang Filem Terbaik FFM 23 melalui Magika.

Di set lakonan.


Pelakon Utama          : Remy Ishak           -           Budi
                                 Jojo Goh              -           Lily

Pelakon Pembantu    :Izzue Islam              -           Razak
                               Fizz Fairuz              -           Johan
                               Dian P.Ramlee         -           Sakinah (Ibu Budi)
                               Riz Amin                 -           Halim (bapa Budi – era British)
                               Ramli Hassan            -           Halim (bapa Budi – era Jepun)
                               Chew Kin Wah         -           Mr Ho (bapa Lily)
                               Teng Ti Chan           -           Mrs Ho (ibu Lily)
                               Jing Ling                 -           Julie (adik Lily)
                               Muniff                     -           Arif
                               Namron                   -           Encik Salam   
                               W Hanafi W Su         -           Khalid
                               Johan Abdullah        -           Mr Johnson                                                                                                  
                                Khathir                  -           Maniappan      

                                                                                                                                                                                  
Lakon Layar                : Edry Abdul Halim & Amir Hafizi
Pengarah                    : Edry Abdul Halim
Penerbit                     : KRU Studios

Review :
Filem 3D pertama Malaysia kan. Harus lah berbangga. Jalan cerita yang sedikit kelainan. Paling YY teruja bila Filem ini di gabungkan dengan kejadian asal seperti sejarah ketika Tunku Abdul Rahman melaungkan kemerdekaan. Masa nie macam touching gak arr, Sebab memula dah ditunjuk bgaimana negara di jajah, dan kemudian dapat menyambut kemerdekaan. Buat kita feel lebih kat situ.

Budi ketika Ibu dan Ayah nya di tangkap Jepun.

Ayah Budi di Pancung pihak Jepun.

Pelbagai watak dari Remy Ishak memang menjadi. Tak boleh blah bila Time zaman 70an. Serius dengan rambut, dan dress up. Menjadi wooo. Percintaan di antara Budi dan Lily sangat menghayat hati. Ini satu lagi touching yang korang akan feel. Tapi, seperti biasa kalau Edry buat Filem, memang ada punya bab nyanyi kan. Lagu ok, dah kena pada situasi.

Tunku Abdul Rahman Melaungkan kemerdekaan.

Menyambut kemerdekaan di Stadium Merdeka.


Watak Izzue sebagai seorang buta, menarik. Boleh dikembangkan lgi bakat lakonan nya. Tapi YY rasa watak Izzue sebagai Razak macam x banyak arr, sebab bila ada part Razak, mesti ada lawak nya. Biasa lah, setiap filem mesti ada asam garam suka, duka, touching semua. So, korang akan rasa pelbagai yerrr. 


Bekerja menjual bakul anyam.

Percintaan Budi dan Lily hingga Hujung Nyawa .


Cinta yang amat mendalam diantara budi dan Lily, akan membuatkan korang berfikir ada ke lelaki sebaik dan se setia budi di dunia ini. Hurrm, pasti ada tapi macam susah nak jumpa lah. Pelbagai rintangan percintaan seperti dipukul, di halau dari rumah kebajikan , di ejek x halang Budi meneruskan hidup, dan mengecapai kejayaan dan kebahagian. Kira kita jangan putus asa walaupun pelbagai rintangan di alami. Kira itu pengajaran yang YY dapat dari Filem 29 Februari. YY bagi 4/5 bintang.


*******************************************

Sempat YY snap dengan pasangan Bahagia nie yang datang bagi sokongan Filem 29 februari

Sempat jugak Bergambar ngan "abam Budi".

Kumpulan Forteen - Izzue yang paling kiri memegang watak Razak dalam 29 Februari

jacyln Victor nyanyi sebelum tayangan bermula



So, kalau ada kesempatan pi ler terjah panggung ya kawan - kawan. bermula 30 Ogos 2012 . Jangan lupa amik tiket 3D yaaa. 









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Yana Yassin Designed by Ms.Azhafizah