Entri Terkini Yana Yassin

Recent Post no Thumbnail by Bina Blog

Pregnancy 101 : Pengalaman Mengandung 2nd Trimester


Assalammualaikum,

 
Hari nie nak citer kisah mengandung lagi . Selepas citer pengalaman mengandung 1st trimester . Nie YY nak citer pasal 2nd trimester plak. Pengalaman setiap orang kan berbeza . So, dari apa yang YY alami macam tak jauh beza jer ngan 1st trimester . Cuma macam ada penambahan sikit ler . 


 
Pengalaman Mengandung

 
1. Mabuk & Mengidam

Masih tak mabuk atau mengidam benda mengarut . Perut pun masih x berapa besar lagi . Sebab kan tak mabuk , Makan seperti biasa tapi berat tak naik . Acamne tue ? Tapi nasib ler berat baby mengikut perkembangan . Cuma sebab kan YY nie kategori gemokss, so berat tak naik banyak x jadi masalah . Takde plak doctor bising .


 
2. Emosi

Masih beremosi . Asik nak nangis jer . Ada jer lah benda yang tak kena . Past tue rimas dengan suami sendiri. Sian En. Suami kena layan kerenah Puan Isteri dia yang mengada nie . 


 
3. Rajin

Sebenarnya YY nie bukan lah seorang yang rajin sangat . Tapi tetiba jadi rajin . Paling  rajin bab masak . Amboi , setiap hari nie fikir nak masak apa . Past tue siap bawak bekal g keje lagi . Bila balik kampung , duk dapur sesaje . Tugasan berkemas dan basuh pinggan . Sampai sedara - mara pun kata , amboi rajin nya kak long . Statement nampak sangat yang sebelum nie YY pemalas kan . Muhahhahahaha.


 
4. Shopping

Haaa, bila tajuk shopping itu maknanya window shopping eh . Ada jer plan nak keluar sana - sini . Nak mengusha barang baby sebenarnya . Senang nak buat budget .Past tue suka keluar sengsorang . Boleh ??? Tak nak En. Suami ikut . Lagi suka keluar sengsorang macam zaman bujang dulu .


 
5. Blogging.

Rajin sikit update blog berbanding 1st Trimester . Kira kalau dah mengadap , boleh lah siap dalam 3 ke 4 entri dan buat reschedule . Senang sikit, takde lah blog bersawang sebab takde citer kan . Masih lagi pergi event mana yang di jemput . Sempat lagi pi memana prebiu Filem .


 
6. Tak Boleh Tido

Now, dah mula memalam YY tido tak nyenyak . Asik terjaga jer . Siap ada sekali tue, YY mimpi dah bersalin . Bangun tido terus cari baby . Fuhhh !! mimpi macam real kot . Siap dalam mimpi Y dah menyusu kan anak tau . Bangun terkencing pun selalu gak, sebab kekadang baby gerak memang rasa nak kencing tue .
 


Rasa nya itu jer perubahan yang berlaku bila dah 2nd trimester nie . Tak banyak sangat perubahan dari 1st trimester . Nanti YY citer plak kisah 3rd trimester eh . Pengalaman korang plak camne ? Ada yang sama ngan YY tak ?
 

 
P/S ; Pengalaman mengandung manis sangat . Syukur di beri pengalaman ini .  


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Yana Yassin Designed by Ms.Azhafizah