Entri Terkini Yana Yassin

Recent Post no Thumbnail by Bina Blog

Citer hari raya Pertama 2016

Assalammualaikum,

Sebelum bersalin nie , nak jugak citer pasal raya . Masih syawal kan , x salah kot . Raya tahun nie , dapat cuti agak lama dan sakan berjalan . Walaupun En. Abah takde , kena keje. Gigih tau dengan bawak perut yang sarat , past tue Nur Qaireen Iman tak reti duduk diam . Memang mencabar sungguh . 


Selepas kejadian dahi terbelah , dan beli baju raya malam raya . Kita sambung citer raya pertama .


Pepagi raya pertama di Kajang , gigih YY ngan ibu berkemas dan menyediakan juadah pagi raya . Tahun nie memang ibu dah cakap xnak masak . So , dah plan memasing buat menu sendiri . YY dah sesiap beli bahan nak buat steamboat . Kekonon nak lain sikit pagi raya . Adik Ipar Ain buat rendang ayam pencen , kuah kacang ngan nasi impit . Angah , buat apa eh . Alolololo faktor usia YY lupa . hahahhahaha. Kak Lang pulak asalnya nak buat Mee Kari , dah siap barang semua , tapi tgk menu macam banyak jer . Cancel , kita posponed buat Mee Kari . Haaaaa, dah ingat , angah buat lontong . Sedap weiii  . Tapi YY macam x sure angah ke , ibu yang buat . Sebab balik keje last day tue , day siap . 





Punya gigih , kul 5pagi dah bangun untuk siapkan semua . Past tue duk jerit memasing suh bangun bersiap . Anak dara Kak Long Qaireen pun kemain awal bangun , sibuk nak tolong ibu berkemas gak . 


Siap juadah semua , ada yang ke surau untuk sembahyang raya . YY xpergi , sambung lagi berkemas dan siap kan anak dara . Abahnyaa, sila lah bersiap sendiri . Selesai sembahyang raya , semua dah siap . Kita makan - makan lah . YY memang xbanyak sangat snap gambor , jadi kita bebel jer lah yang lebih eh . 




Dah makan. Mari lah kita bermaafan dan bergambar . Meriah masa nie lah . Ada yang touching . Ada yang gelak - gelak . Macam - macam peel. Paling payah bila nak amik gambor dengan Kak Long Qaireen . Dah banyak akal . Tak reti duduk diam . Gambar sekeluarga pun , payah nak dapat yang comel . 




Sibuk nak belajar buat peaceeee !!!




YY sekeluarga . 



Kak Lang Sekeluarga




Adik Sekeluarga 






Then , bergerak lah kita ke destinasi untuk beraya . YY sekeluarga , meneruskan perjalanan ke Seremban rumah blah En.Abah . En. Abah pun dah takde Mak Ayah , so memang setaip kali balik kitaorang akan ke rumah kakak dan Abangnya untuk beraya .  Adik ngan Ain , ke Perak untuk beraya belah Ain . Kak Lang & Nazri , Ibu ngan Angah , terus bergerak balik ke kg. YY lepas ke Seremban , akan bertemu dengan diorg kat kampung . See, senang kan . kawin dedekat. Dua2 leh g hari raya pertama , tak yah gegaduh . Hahahahaha . 



Macam YY , selesai ke Seremban . YY dengan anak dara jer berdua , terus gerak ke destinasi seterusnya . En. Abah , tinggal kat seremban sebab esoknya kena balik kl dah keje . Dari Kajang ke Seremban pun , kita orang asing-asing . Sebab akan terpisah destinasi nanti . Dari Seremban , call ibu tanya kat mana dah . Rupanya diorang tengah gerak ke Kampung arwah ayah di Kampung Sungai Buloh , Negeri Sembilan . Ok , roger . Kita jumpa sana . 


Dengan berbekal kan waze , sebab nak lalu jalan x jem . Dalam masa sejam YY sampai ke destinasi diorang . Agaknyaaa, kalau YY lalu Bukit Putus yang hari raya pertama selalunya , memang jem gilos... Comfirm tak sampai . Diorang pun dah selesai beraya kot . 






Nasiblah YY nie dah biasa merayau ke mana - mana dengan Kak Long Qaireen . Jadi , dalam kete xde lah berperang . Behave jer . Boring Kak Long Qaireen membebel , agak ngantuk kang , dia bantai lah membuta . 


Lepas beraya di Kampung Sungai Buloh , Eh jap. lupa nak citer . Kat sini kitaorang pi rumah sepupu arwah ayah jer . Berdepan dengan rumah kampung arwah ayah . tapi , rumah dah takde . skg dah jadi rumah rakyat , cousin yang duduk . Itu pun takde kat rumah . Menu raya Negeri Sembilan nie , apa barang makan kuih . Makan nasi ko , lauk masak lomak cili api memang wajib . 


Dari Kampung Sungai Buloh , kita ke rumah Pak Long di Pasoh 3 . Pak Long adalah Abang Arwah Ayah yang sulong . Antara rumah yang wajib kitaorang pi . Dari arwah ayah ada , sampai lah dah takde . Kitaorang masih meneruskan tradisi beraya ziarah menziarahi . Pak Long pun dah tak berapa sihat . Telinga tak berapa dengar , nak cakap pun kena kekuat . Moga Pak Long sihat sentiasa . Owhhh lupa nak citer , diorg yang lain , sebelum ke Kampung Sungai Buloh , sempat pi beraya rumah Pak Ngah , abang arwah ayah . YY jer tak sempat nak menjoinkan diri , sebab ada kat seremban . Nie jer lah , 2 adik beradik ayah yang tinggal . Yang kitaorang wajib pi setiap kali raya . 






Dari Pasoh 3 , gerak ke Lui Muda . Yang nie pulak , rumah anak buah arwah ayah . Pun wajib pi . Dedulu, masa arwah ayah ada . Kat Lui Muda , wajib kitaorang tido semalam . Kat sini , meriah . Cucu Arwah Ayah ramai . Past tue , sibuk lah diorg suh atok masak . Almaklumlah , arwah ayah memang pandai dan rajin bab masak nie . Masih ingat lagi , last raya arwah ayah , kitaorang buat masak - masak siap ada nasi ayam . Ikan bakar , fresh beli ikan kat kolam . Siap tak cukup , pi beli ikan lagi . Memang memory sungguh . Tapi sejak arwah ayah xde, kitaorang x tido situ dah , Macam segan plak , tapi datang beraya tue wajib . 


Dari Lui Muda , baru lah gerak balik ke Kampung Serting . Kampung Ibu . Destinasi terakhir di hari raya pertama . Penat weiii , dah ler panas seharian . Econ kete pasang kekuat pun macam x puas . Itu lah citer raya pertama YY , berhari raya tanpa suami kecuali di pagi raya . Gitueee . Semua sedara mara memang risau lah. Dengan sarat bawak perut , drive lagi berdua jer dengan Kak Long Qaireen . YY kena bertabah , xkan laki x cuti . YY kena terperap kat rumah . Raya tetap raya kan . Ok lah , macam panjang berjela jer . Citer raya seterusnya , nanti lah sambung . Kbai . 





P/S : Tik Tok Tik Tok ..... debar nak bersalin dah . 










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Yana Yassin Designed by Ms.Azhafizah