Entri Terkini Yana Yassin

Recent Post no Thumbnail by Bina Blog

Pregnancy 101 : Mengandung Lagi ????

Assalammualaikum,



Megandung lagi ??? amboi kemain tau tajuk . Sebenarnya YY tak pasti nak citer ke tidok . Ada ke orang nak tau . Si gemuk nie gemuk ke , atau mengandung . 


Alkisahnya, pada suatu hari . hahaha, suatu hari lah sangat . Di hujung bulan Januari 2016 , YY rasa macam x selesa . Mengalami batuk teruk . Batuk teruk sama seperti memula mengandungkan anak dara Nur Qaireen Iman . Tapi kalau betul mengandung memang tak mabuk atau mengidam apa - apa . 



Ketika ini Nur Qaireen Iman masih kandungan .



Tapi sesaje gatal YY beli gak pregnancy test . Di Pagi hari bangun tido , check . Eh, benar ke YY tengok kuar double line . Aikkk , xkan mengandung kot . Dalam hati duk kata , alat rosak nie . Jadi YY pun beli lagi seketul , memula nak beli yang mahal , yang siap kuar bape bulan peknen tue . Tapi adik YY bising kata jangan membazir . Di suruhnya YY datang HUKM , nanti adik YY mintak doctor dia amik kan darah untuk pastikan berapa bulan mengandung . Masa tau yang pertama kali nie , memang YY bagitau adik YY yang keje HUKM nie jer . En. Abah , Ibu ngan yang lelain masih di rahsiakan lagi . 




Kebetulan hari Jumaat ketika itu , YY kena amik adik yang keje HUKM tue balik keje . Sebab suami dia ada hal . Alang - alang , YY g lah naik ke ward , dan doctor adik YY tolong amik kan darah . Pasal result takpe nanti adik YY bacakan jer . 




Masa nie , YY memang dah buat second test dan hasilnya tetap double line . positif . Jadi kita tunggu pulak keputusan darah . Amik darah Jumaat , so dalam isnin petang adik YY call kata result dah ada . Dan keputusannya POSITIF dan dari bacaan darah , bahawasanya YY telah pun mengandung 3 bulan . Seriusssss !!!!! YY x cayer kot . Ingat baru peknen . Dah bayangkan adik lahir dalam bulan 10 macam kakaknya . Adik YY siap hantar WhatsApp gambar result, bacaan darah ratus ribu camtuee lah . Maknanya dalam 12 minggu peknen .




Hoi , nebes ahkak masa dapat tau . Almaklumlah , kalau korang ada baca pengalaman bersalinkan Nur Qaireen Iman , mesti korang faham kenapa YY takut . Dalam hati duk kata , xpe lah dah rezeki , mungkin Allah faham YY dah tua , jadi dia bagi rezeki cepat sikit . Yang seriaunya , mulut nurse atau doktor lah . Macam comfirm jer kena marah nie . 



Tak puas hati lagi dengan result kat hukm , YY ke Hospital Al-Islam Kg Baru . Kekonon nak scan lah , tapi apa kan daya . Doc yang nak scan takde plak . Yang diorang boleh cuma amik urine . Tue jer . So, seperti yang dah diketahui , result positif . Itu jer yang diorg boleh bagitau , pasal kandungan berapa minggu , memang kena scan . Jadi , Hospital Al-Islam Kg baru buat surat refer ke Hospital Mizan , sebab dulu kan YY bersalin dan checkup situ . Senang dah ada rekod . 




Sebenarnya , YY memang ada masalah period tak regular sejak bujang hingga membawa kawin . Ingatkan bila dah kawin , jadi normal . Ya adoooo, so memang YY lupa sungguh bila last period . Setakat x period 5 bulan tue pun dah pernah berlaku , biasa sangat masa bujang dulu . 




Akhirnyaaa, di pendekkan cerita . YY pun ke HAT Mizan dengan berbekalkan surat dari Dr. Spital Kg Baru . Dapat jer surat , Doktor Atikah kat Hat Mizan pun scan . Dan hasilnya , comfirm masa tue dah 13 minggu pun . Dan tarikh jangkaan bersalin pada bulan Ogos 2016 . Nur Qaireen Iman bakal jadi Kak Long . Patut lah sekarang asik nak buat perangai . Dah tue jadi bayang - bayang YY . Mana taknyaaa , asik nak melekat . pembawakan nak dapat adik kot . 







Korang doakan kandungan ke-2 YY nie sihat dan dipermudahkan yaaaa . Lagi citer pasal mengandung akan YY citer kemudian . Macam dah panjang berjela pulak bebelan YY kali nie . Saat dan ketika ini , kandungan YY 6 bulan dah . Macam kejap jer masa berlalu . Ramai yang masih tak tau YY peknen , termasuk kengkawan kat opis . Mybe sebab perut kechik kot. Itu diorg yang tengok bila dapat tau YY peknen . 




P/S : Pengalaman mengandung setiap orang berbeza kan . 







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Yana Yassin Designed by Ms.Azhafizah