Entri Terkini Yana Yassin

Recent Post no Thumbnail by Bina Blog

Cara pindahkan Unifi kalau berpindah .


Assalammualaikum,



Cerita Pindah Rumah . Sebagai Blogger Tegar , kekonon tegar lah sangat kan . Pasti Line internet adalah yang penting sekali bila citer pasal nak pindah nie . Kat rumah Family , memang YY pasang unifi. Senang nak buat keje . Laju pun laju .



So, bila nak pindah . Awal – awal YY dah suh Blogger Unifi nie tolong check kan , rumah yang YY akan pindah ada line unifi tak . Maklumlah, dulu masa YY nak pasang pun kena tunggu turn sebab takde line . Bertabah lah guna streamyx time tue . Asik – asik lah loading tak sudah . Bila dapat pasang unifi , syukur sangat . Kelajuannya baru semangat nak update blog . Konon lah rajin . Muhahahahha.



Blogger Unifi kata , line memang ada . Takde hal kalau nak pasang unifi . YY decide nak relocate jer , sebab adik memang taknak guna tenet nie . Dia bukan ada rumah pun , jadi kita pindah kan jer lah unifi ke rumah baru .



Kalau relocate , Blogger Unifi takleh nak bantu . Lainlah kalau nak pasang baru , memang dia boleh uruskan . YY kena ke TM untuk uruskan urusan pindahkan unifi . Ingat kan urusan lama , rupanya senang bebenor.




Cara Pindahkan Unifi


Cara nak pindahkan unifi .

1. Pergi ke TM kawasan korang , macam YY kena pi TM kat Tasik Titiwangsa .

2. Isi Borang sehelai jer . Letak Alamat lama dan Alamat baru .

3. Urusan di kaunter , Orang TM akan check alamat baru korang tue ada line tak . Kalau ada , settle . Tunggu orang TM datang pasang jer .



Cara Pindahkan Unifi

Borang Pindah Alamat Unifi .





Macam kes YY , masa kat kaunter bila orang TM check katanya rumah YY takde line . Nasib lah YY awal – awal dah suh Blogger Unifi tolong check . So, YY bagitau dah check memang ada . Kena lah orang TM tue cari sampai jumpa . Jadi dinasihatkan korang , sebelum pi TM . Pastikan dulu rumah korang ada line tak .




Akhirnya , selesai urusan memindahkan Unifi dari rumah lama ke rumah baru . Kejap bebenor urusannya . Memula niat pi TM nak tanya jer dulu camne nak buat pemindahan . Tak sangka pulak leh buat terus . Masa pi TM tue hari Jumaat , jadi kontraktor Unifi akan datang pada hari selasa . Tak yah nak tunggu lama pun .




Cara Pindahkan Unifi

Ramah sungguh Kontraktor Unifi nie .




Cara Pindahkan Unifi

Yeaaah , dah boleh tengok TV sambil layan internet .

Abaikan rumah yang kosong itu .Rak TV pun belum ada. Pakai jer apa yang ada.




Korang cuma perlu cabut semua alatan unifi korang , dan bawa ke rumah baru . Nanti senang kontraktor Unifi cuma pasangkan ajer . Perkhidmatan pindah dan pasang adalah PERCUMA kecuali korang kena buat wiring baru untuk cable tipon yang bermasalah. Pindahkan Unifi takde berlaku penukaran no account pun , yang bertukar cuma no tipon . 



Dapatlah YY tengok TV dengan HyppTV bila Unifi dah pasang , kalau tak pandang jer lah TV kosong. Sementara nak tunggu Astro , kemain lembab lah pulak . Sebulan apply baru datang . Giler lama kan . Cam pelik jerrrr, macam hairan jer astro lambat pasang kan , kan , kan .




P/S : Internet dah jadi satu keperluan kan ?





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Yana Yassin Designed by Ms.Azhafizah