Entri Terkini Yana Yassin

Recent Post no Thumbnail by Bina Blog

:: Nak Jadi BOMBA??? ::

Hari nie bekerja dengan keadaan sakit2 badan yg x terkata,... yer ler, gara2 menjoinkan aktiviti "lawatan sambil belajar ke AKADEMI BIMBA DAN PENYELAMAT KKB" anjuran PERKEP JSJK,.... kalau korunk nak tau, PERKEP nie adalah Persatuan Ahli Keluarga Polis,... termasuk polis, kakitangan, isteri, dan anak polis ( perempuan jer ),...Dengan penuh semnagat dan excited nyer menjoinkan diri sbb dah rasa2 mesti seronokk,...Berkumpul kat BA kul 7pg,... konon2 dr Bukit Tunku-JSJK kul 7.30 dah nak gerak,.... tapi biasa lah, janji melayu,.. kul 8lebih baru gerak,....

Dalam bus otw mmg dh rasa cam nak muntah,... jalan nyer ya ampunnnn,... pusing2 lor !!!! buat kepala keneneng,... heheheheh,... Sampai dalm kul9.30pg dan disambut oleh ramai org yg pakai bomba,....fuhhh !!! rasa kagum n best plak,....

1st aktiviti di beri teklimat keselamatan jika berlaku kebakaran,... apa yg kita perlu lakukan,.... banyak informasi dapat masa nie,..... Maklum ler, biasa nyer diri akan panic bila kebakaran berlaku dan diri comfirm x tau nak buat apa,...... Past tue kami semua di beri minum pagi,...




Taklimat dan isi Borang pelepasan sekira nyer jd apa2


2nd task,... di ajar cara2 mengguna kan oksigen masa operasi menyelamat jika berlaku kebakaran,..... nampak sangat complicated,...sekali dah carry benda alah tueee,... berat nyer lebih kurang 12kg,...

Anis & Goh demo pakai oksigen



Posing dolu masa dengar taklimat

Anis di bantu Abg Bomba

3rd task,... kitaorg buat rope rescue,... alaaaaaah yg ala2 abseiling tuee,.... masa nie jam dah ler menunjukkan hampir pukul 12tgh,... panas giler time nie, tapi semangat gak nak buat,.... kita pernah ler dolu2 buat aktiviti nie masa blajor,..... tp tetap gak ada rasa takut,..... dari tgkt 4 bangunan kita turun menggunakan tali,.... haii yoooooooooo,.... seram wo, tapi seronot,...nie ada lah cara2 nak menyelamatkan mangsa yg kita penyelmat bawak turun ngan tali,..

 
nie ler ketinggian Bangunan yg bakal dituruni

Dengar Taklimat

Standby dah pakai harnest( ntah betul x ejaan nyer )

nie ler abg dan kak bomba yg mengajar rope rescue

sedia nk naik dah,... tgkt 4 dr 5 tgkt

standby nk turun

dah separuh jln


di gantung tgh2

di bawah sudah,.. peace

tinggi kan????

Then kitaorg rehat untuk solat dan makan tgh,............... sambung balik aktiviti pukul 2.30ptg,....... kali nie aktiviti di BA Gallery,... memula mmg x pasti apakah tempat ini,... rupa2 nyer,.. aktiviti menyelamat kan diri sekira nyer berlaku kebakaran dan dalam keadaan gulap gulita,.......Tempat nyer sangat sempit,... gelap,... kena merangkak,.. naik lobang, turun lobang,.... naik tangga turun tangga,.... 1 kumpulan 4org,... dan kena pegang memasing sbb sngat gelap takut ada yg hilang,......masa nie,.. mmg tuhan jer yg tau apa perasaan,... dgn panas nyer memakai baju bomba,.... kuar2 jer, tudung habis basah,.... rambut pun basah jugakkk !!! dah macam org baru lepas main hujan jerk,..... kebetulan kuar2 hari mmg hujan yg sangat lebat,.... jd kitaorg rugu 1 lagi aktiviti iatu memadam kebakaran,.... hurmmmmmm terasa rugi plak, sbb ntah bila lagi kita dapat nk menjoin kan diri untuk aktiviti camgitueee,.........

 
nie ler kandang yg kitaorg duk merangkak

cahaya kurang, picture golap plak


sessi kepayahan memakaikn dude kasut

ready to go,... ada mcm bomba x????

Last aktiviti sessi penyampaian cenderahati dan minum ptg,... sebelum tue harus lah bergambar dulu kan,... penutup di rasmikan oleh KOMANDEN BOMBA DAN PENYELAMAT KKB,... nampak cam muda jerk,.. dah jd komendan tueee,...





Isteri KPN sedang menerima cenderahati ( yg tudung pink hitam tuee )

Beg Cenderahati dari BOMBA


Menu minum ptg

Semua yg terlibat

Dengan Komanden 


Dengan Tenaga Pengajar

Nie ler cenderahati yg kami dapat


Bila balik umah,... sampai dah kul 8 lebih,... Badan penat gilerrr,... awal lagi dah tido,... dan HASIL NYERRRR,... hari nie semua badan sakit2,... nak buat keje pun dah xde mood,.... Rehat jumaat lama ku blasah kan diri TIDO<....... Sib baik weekend nie blum ada rancangan mendatingkan diri,... boleh lah rehat sepuas2 nyer,... REHAT KAH,,..????? lalallalalalla,..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Yana Yassin Designed by Ms.Azhafizah